Valppu-vauva yhdeksän kuukautta


Yhdeksän kuukautta ulkona

Yheksän kuukautta sisällä


Valppu-vauva on reilu yhdeksän kuukautta vanha. Hän on elänyt kohdun sisällä ja ulkona suunnilleen saman verran. Hän on elänyt yhteensä siis puolitoista vuotta. Miten hän on kasvanutkaan siinä ajassa!

Valpun kasvu tuntuu minusta samalla hienolta ja surulliselta. Hienolta, koska kaikki on hyvin kasvussa ja kehityksessä. Odotan, mitä kaikkia yhteisiä leikkejä Valppu ja Pikku Joe vielä keksivätkään. Surulliselta tuntuu siksi, että vauvavuotta on enää alle kolme kuukatta jäljellä. Meidän luultavasti viimeinen vauva on kohta taapero.

Nautitaan vielä vauva-ajasta, kun voidaan. Tässä meidän yhdeksän kuukauden ikäisen vauvan kuulumisia ja taitoja:

Motorinen kehitys

Valppu osaa seistä suorilla jaloilla tukea vasten, jopa yhden käden varassa. Valppu ottaa askelia tukea vasten sivuttain ja eteenpäin. Valppu työntää milloin mitäkin: tuoleja, rahia ja laatikoita. Kävelykärryäkin osaa työntää.

Valppu konttaa sujuvasti hurjaa vauhtia. Hän on taitava kiipelijä. Hän osaa kiivetä astianpesukoneen luukun päälle, kun se on auki. Kerran hän kiipesi pyykkikoriin apuriksi, kun pesin pyykkiä. 

Sosiaalinen kehitys

Valppu antaa märkiä pusuja poskelle. Hän nauttii siitä, kun saa itsekin pusuja tai hänen poskeaan vasten pärisyttää huulia.  Halejakin Valppu antaa ja ottaa.

Valpulla on voimakas eroahdistus.  Hän hakee leikkeihin vähän väliä turvaa minun sylistä. Onneksi isi ja tutut aikuiset käyvät myös turvaksi, jos olen poissa.

Isoveljen leikit kiinnostaa kovasti. Hän ei vain ymmärrä, että kädestä ei saa ottaa, eikä isoveikan rakennelmia hajottaa.

Kielellinen kehitys 

Valppu osaa näyttää kieltä ja vastaa, kun hänelle näytetään kieltä ja kysytään: "Missä kieli?" Kielellistä kehitystä kirjaimelliseti.

Valppu vilkuttaa ja sanoo "heeeii" ihmisiä tavatessaan tai lähitessään, ihan niin kuin kuuluukin. Kun joku tulee kotiin, hän pikakonttaa eteiseen vilkuttamaan maailman suloisimmin. Minut nähdessään hän sanoo: "äitiäitiäitäiti!"

Maito on Valpun kielellä "ma" tai "maa", ruoka on "nam nam", puuro jokin huulipäristyksen tapainen "buu". Monenlaisia sanoja ja ääneteitä hän toistaa perässä, kaikkia en muistakaan.

Valppu ymmärtää monta sanaa ja on kiinnostunut oppimaan uusia sanoja. Hän haluaa syliin ja osoittelee, mitä haluaa nähdä ja kuulla nimettävän. Erityisesti lamput, taulut, kellot ja Pikku Joen syntymäpäiväkoristeet kiinnostavat. Niille hän hekottelee ja kuulostaa ihan harakalta tai Aku Ankalta.

Valppu on viime aikoina malttanut vähän keskittyäkin kirjoihin. Hänen lempikirjassaan on eläimiä, jotka ääntelevät. Etenkin koira naurattaa. Hän ahmii kirjallisuutta (vie kirjat suuhunsa ja järsii kulmia).

Musiikillinen kehitys

Valppu soittaa kotona rumpua, marakassia ja tamburiinia. Hän toistaa helpoista lauluista tavuja perässä, kuten "ma, ma, ma" (omakeksimäni marakassilaulu). Hän kuuntelee kiinnostuneena musiikkia.

Ruoka maistuu viimein

Valpun kiinteidän syöminen on ollut heikkoa tähän asti. Parin viime viikon aikana hänelle on alkanut maistumaan ruoka kunnolla. Hän on syönyt hyvällä ruokahalulla jopa viisi kertaa päivässä. 

Parhaiten maistuu sormiruoka ja kotitekoiset ruuat. Kurkkutikut ovat ihan lemppareita! Kurkkua nähdessään hän kiljahtelee hysteerisesti ja melkein kiipeää pöydän päälle, ellei palvelu pelaa tarpeeksi nopeasti.

Unet

Unirytmi on sama kuin kahdeksan kuukauden iässä. Imetyksiä tulee 3-4 kertaa yössä ja heräämisiä niiden välissäkin. Alan olla tosi väsynyt yhdeksän kuukauden katkonaisiin yöuniin. Unikoulu ja yövieroitus voisi olla paikallaan, kun Valpun pahin eroahdistus helpottaa.


 

 

 Mitä vuosi sitten tapahtui?

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit