Vauva yksi kuukautta - kasvu, kehitys ja kuulumiset

Hyvää kesäkuuta! Se tarkoittaa, että meidän vappuvauvamme on yhden kuukauden ikäinen. Kerron vauvan kuulumisia ja kuinka hän on kasvanut ja kehittynyt viimeisen kuukauden aikana. 

Kuva: juliakuvaa
 

Kasvu 

Maito maistuu ja vauva kasvaa ihan silmissä. Pitutta vauvalle on tullut viikottain yli sentti lisää.  Hän ylitti oman syntymäpainonsa viikon iässä, kun tavoitteena on saavuttaa syntymäpaino kahden viikon ikään meneessä. Tämän hetken pituutta ja painoa en tiedä tarkalleen.

Kehitys 

Hereillä ollessaan vauva tuijottelee maailmaa pyörein, tummansinisin silmin. Hän hakee katsekontaktia. Valo, kontrastit, kasvot ja vaippapaketit kiinnostavat. Itkut ja ääntelyt ovat monipuolistuneet. Välillä hän sanoo iloisesti "hau" kuin yrittäisi kertoa jotain. Hermostuessaan kuulostaa kuin hän sanoisi "äiti".

Vauva  on aina "hymyillyt" unissaan ei tahdonalaisesti. Vähän alle neljän viikon iässä vauva välytti minulle ensimmäisen varsinaisen hymy. Otti katsekontaktin ja hymyili. Sama on toistunut useana päivänä, joten hymy on tuskin enää pelkkä refleksi.

Vauva jaksaa hienosti kannatella niskaansa mahallaan, vaikkei hän mahallaan olemisesta pidäkään. Kahden viikon iässä hän nosti niskaansa niin korkealle, että kääntyi vatsalta selälleen. Sama toistui seuraavana päivänä. 

Uni

Vauvan unirytmi alkoi löytyä todella pian, jopa viikon iässä. Tähän vaikuttaa varmasti se, että noudatamme koko perhe samaa rytmiä, joka ajoittuu taaperon unien ja syömisten ympärille. Joka päivä kaikki tapahtuu suunnilleen samalla aikataululla. 

Vauva nukahtaa yleensä illalla klo 21 mennessä. Hän pärjää yön parilla syötällä. Ensimmäinen syöttö on yleensä noin klo 1-2 aikaan yöllä. Toinen syöttö on yleensä klo 4-6 aikaan aamulla. Itse herään klo 7 viimeistään taaperon kanssa, mutta vauva saattaa jatkaa vielä unia.

Päivällä vauva nukkuu miten sattuu, vielä suurimman osan päivästä. Hän nukkuu mieluiten vain sylissä, yleensä kantorepussa. Hän nukkuu jonkin aikaa myös liikkuvissa vaunuissa ja autossa. 

Kuva: juliakuvaa

Mahavaivat

Vauva on ollut erityisen mahakipuinen parin viikon iästä alkaen. Hän on pulautellut paljon, ja imetyksen mukana ilmaa on päätynyt paljon vatsaan. Kävimme imetysohjaajalla, josta saimme todella hyviä ohjeita minun rintani ja vauvan suun anatomia huomioiden.

Nyt tilanne on parempi mahakipujen suhteen. Välillä voin laskea vauvan jopa maahan tai sitteriin. Tämä ei olisi tullut kuuloonkaan vielä pari viikkoa sitten pulauttelun ja mahakivun takia.

Luonne

Näin pienen luonnetta ei vielä varmaksi tiedä. Jos vatsassa ei väännä, vauva on leppoisa kaveri. Hän viihtyy paljon sylissä. Hän ei paljon hätkähdä, vaikka isoveljen kanssa menoa ja meininkiä riittää. Hän ilmaisee selkeästi, mitä haluaa ja mistä ei pidä. 

Koko perhe innolla odotamme, millainen vauvasta vielä kehittyy.  Sitä ennen nautitaan siitä, että vauva on vielä niin pieni. ❤

Kuva: juliakuvaa

Kommentit

  1. Paljon onnea ☺️🙏‼️ Siunausta 🙏‼️😘

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanista kuulumisista ja niin kauniista imetyskuvasta❤️❤️❤️

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit