Valppu-vauva kahdeksan kuukautta

Valppu-vauva on kahdeksan kuukautta ja reilu viikon vanha. Kaksi kolmannesta vauvavuotta takana ja kolmannes jäljellä. Aika menee ihan laittoman nopeasti!

No niin, pakolliset lässytykset on lässytelty. Nyt on aika kehityskatsauksen, vaikka tuntuu niin haikealta kirjoittaen konkretisoida, kuinka Valppu kasvaa. Motorinen kehitys

Valppu seisoo tukea vasten. Vähän hän ottaa askeliakin rahiin nojaillen. Rahin päälle on myös kiva kiipeillä tai minun yli, jos makoilen lattialla.

Valppu heiluttaa käsiä kuin vilkuttaisi”hei hei”. Välillä hän hakkaa takaraivoaan seinään ja nauraa. Lasketaanko tämä motoriseksi kehitykseksi? No, joku uusi juttu se on kuitenkin.

Valpulla on ryömimisen ja konttaamisen sekatekniikka.  Peppu ja reidet ovat maasta irti, toinen käsi suorana ja toinen kyynärnojassa. Välillä hän nostaa jalat vielä varpaiden varaan ilmaan samalla, kun konttausryömii. Omalla tekniikallaan hän menee hurjan kovaa vauhtia. Osaa Valppu kontatakin ihan perinteisellä tavalla, jos sille pälle sattuu.


Kielellinen kehitys

Valppu ymmärtää selvästi ainakin seuraavat sanat: maito, tutti, äiti, kello, lamppu ja taulu. Ne kuullessaan hän alkaa hekottelemaan ”he he”.

Valppu yrittää sanoa jotain äidin tapaista ”äi äi” tai ”äini” ja selvästi tarkoittaa minua. Valppu sanoo ”nam nam”,kun tarkoittaa ruokaa. Herätessään kuulostaa kuin hän sanoisi huomenta "huom". Hän sanoo usein myös "hei". 

Lempipuuhia

Valppu haluaa syödä ihan kaikkea, paitsi ruokaa: pöytää, sähköjohtoja, hiuksia lattiakaivon päältä, Pikku Joen monsteriautoja ja pottaa... Okei, kyllä jotkut ruuatkin maistuvat. Ainakin Piltti-puuro ja butter tofu.

Kiva yhteinen leikki isoveljen kanssa on kalastusleikki.
Pikku Joe ”kalastaa” Valpulle siivilällä ”kalaa” eli dublopalikoita. Valppu syö ne sitten.

Kellot ja taulut ovat Valpun mielestä kiinnostavia. Niitä katsellessaan hän hekottelee. Muistan, että Pikku Joekin oli samassa iässä oikein kellofani.

Unet

Välillä tuntuu, että Valppu heräilee yöllä tuhat kertaa, mutta ehkä tavallisemmin parin tunnin välein. Hän nukkuu noin klo 20 - (6) 7.

Valppu nukkuu kahdet päiväunet, kesto vaihtelee 45 min - 2 h.  Ensimmäiset unet alkaa klo 9.30-10 maissa ja toiset noin klo 14-15. Riippuu vähän päivästä ja monelta herätään. Valppu nukkuu päiväunia vaihtelevasti sisällä ja ulkona päivän ohjelman mukaan.

Lempilaulu

Valpulla on selvästi samat lempparit kuin isoveljellään eli Frozen-elokuvasta laulu ”Taakse jää” (Let it go). Valppu pitää myös Fröbelin palikoista, kuten ”Autolla ajetaan varo-varovasti”. Ne kuullessaan hän yleensä rauhoittuu, vaikka olisi itkuinen.

Äidin poika

Valppu on kova vierastamaan. Hän ei tykkää, että vieras ihminen ottaa syliin, mutta on ok, jos vieras leikkii vierellä.  

Valppu kokee eroahdistusta minusta. Kun olen kokonaan poissa, niin menee kuitenkin hyvin isän tai tutun hoitajan kanssa. Kun tulen takaisin, tulee itku ja täytyy saada heti maitoa.

Hampaita on

kuusi, neljä ylhäällä ja kaksi alhaalla.

Valpulla on ihailijakerho

Valpun nauru ja hymyä ihastellaan. Kun haen Valpun kanssa Pikku Joeta kerhosta, kerhon lapset haluavat kilpaa silittää ja halia Valppua. Ei mikään ihme, kun hän on niin suloinen.

 


 Mitä vuosi sitten tapahtui?

 


Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit