Vauva viisi kuukautta

Pikku Joe täytti pari viikkoa sitten viisi kuukautta. Monet sanovat, että hän on jo ison vauvan oloinen. Kieltämättä hän on kasvanut ja kehittynyt paljon, mutta minulle hän on edelleen äidin pikkuvauveli. Sitä hän on varmaan vielä viisikymppisillään. Tämä ei ole kuitenkaan blogiteksti Pikku Joen keski-iän kriisistä, vaan viiden kuukauden iästä.


Pikku Joen persoona on tullut entistä enemmän esille. Hän on  pääasiassa oikein huumorintajuinen ja iloinen kaveri. Pikku Joen nauraa hekottaa paljon ja saa minutkin nauramaan joka päivä. Häntä naurattaa monet asita: hassut äänet, syvä teatreaalinen huokaus, musiikki, piilosleikki, hyppyytykset tai jos hän näkee jotain hauskaa. Yhtenä päivänä isä puki Pikku Joen päähän housut. Kun Pikku Joe näki peilistä housupäisen vauvan,  häntä nauratti kovasti. Varman naurun saa aikaiseksi seuraavia sanojan hokemalla: "äiti", "hauki", "giä", "okei", "hehe".

Pikku Joe osaa komentaa äitiä ja isää, jos jokin asia ei miellytä. Esimerkiksi vaipanvaihto ja vaatteiden pukeminen ei ole kivaa, kun samalla pitäisi päästä kääntyilemään ja ryömimään. Hermo saattaa mennä, jos hän haluaisi päästä jonnekin, mutta voimat loppuvat kesken ryömimisen. Tai jos on saanut suuhunsa jotain kiellettyä ja se viedään pois. 

Pikku Joe alkoi vierastamaan neljän kuukauden iässä  Jos joku muu kuin äiti tai isä tuli yhtäkkiä puhumaan tai katsomaan liian lähelle, itku alkoi. Vierastaminen on helpottanut vähän. Silti Pikku Joen täytyy saada ensin tarkkaila äidin tai isän sylistä uutta tuttavuutta. Vasta sitten hän on valmis hymyilemään, höpöttelemään ja näyttämään temppujaan muillekin. 

Vierastaminen on hellyyttävää, sillä se osoittaa, että Pikku Joe erottaa meidät vanhemmat muista hoitajista. Hän on kiintynyt meihin ja me luomme hänelle turvaa. Toisaalta vierastaminen myös harmittaa, sillä emme ole sen vuoksi uskaltaneet jättää Pikku Joeta vielä hoitoon kenellekkään. Hääpäivänä oli tarkoitus käydä vanhempien kesken treffeillä, mutta eipäs sitten käytykään. Ehkä joku päivä voisi yrittää uudestaan.


Pikku Joe aloitti kiinteiden maistelun vähän ennen viiden kuukauden ikää. Alun perin oli tarkoitus aloittaa vasta kuuden kuukauden iässä. Muutimme mielemme, koska Pikku Joe alkoi olemaan hyvin kiinnostunut ruuasta. Toivon myös, että maidontuotantoni vähenee pikku hiljaa, kun Pikku Joe syö isompia annoksia kiinteitä. Ehkä en silloin saisi niin herkästi rintatulehduksia ja tiehyttukoksia (inhottavia imettäjän vaivoja!).

Kaikki ruuat ovat maistuneet hyvin. Pikku Joe teki alusta asti selväksi, että häntä ei syötetä, vaan hän syö ihan itse lusikalla. Sitä on kiva pureskella, varsinkin kun tulevat hampaat kutittaa. Ensimmäisenä makuna oli keitetty porkkana soseutettuna rintamaitoon. Pienen irvistyksen jälkeen se maistui hyvin. Myöhemmin Pikku Joe on saanut maistaa mm. perunaa, bataattia, kesäkurpitsaa, avokadoa, mangoa, päärynää ja luumua. 

Pikku Joe nukkuu yönsä hyvin (ainakin yleensä). Hän käy nukkumaan klo 19-20 välillä, herää klo 4-5 maissa syömään ja jatkaa uniaan klo 6-7 asti. Toisinaan riesana ovat aikaiset aamut, kun Pikku Joe ei enää nukahdakaan aamuviiden syötön jälkeen. 

Yöunien lisäksi Pikku Joe nukkuu yleensä kolmet 45 minuutin päikkärit. Joskus harvoin hän saattaa nukkua yhdet pidemmätkin päikkärit. Olen lopettanut päiväunista stressaamisen ja tiukan aikatauluttamisen. Me laitamme vauvan nukkumaan sitten, kun hän vaikuttaa väsyneeltä ja hän herää silloin kun herää. Yleensä hän jaksaa olla parin tunnin verran virkeänä, iltaisin pidempään.  Rytmimme on muuten joustava, mutta laitamme vauvan yöunille samaan aikaan joka ilta.

Pikku Joen uusin taito on varpaiden vieminen suuhun. Hän osaa myös tarttua varpaisiin molemmin käsin yhtä aikaa. Hän viettää usein aikaansa minunkin  suosikkijooga-asennossa "happy baby". Vanhat taidot ovat kehittyneet entisestään. Pikku Joe ryömii sujuvasti huoneesta toiseen, ja me vanhemmat saamme juosta perässä. Hän rakastaa tutkia kaikkea käsillä läpsyttämällä ja suuhun viemällä. Sormien hienomotoriikkakin alkaa olla tarkkaa. En ole varma, osaako Pikku Joe varsinaista pinsettiotetta, mutta hyvin tarkasti hän kyllä osaa tarttua esimerkiksi maton hapsuihin ja lelun pieniin osiin. 

Tässä 5kk neuvolan strategiset mitat (suluissa syntymämitat):

  • Paino 7790 g (3335 g)
  • Pituus 69.0 cm (52 cm)
  • Päänympärys 45,3 cm (35,5 cm)

Täytyy vielä sanoa, että vauvan viiden kuukauden ikä on tuntunut pääasiassa ihanan vaivattomalta. Päivittäin tulee ihmeteltyä, kuinka ihana ja helppo vauva meillä onkaan. Hän on iloinen, reipas, nukkuu ja syö hyvin. ❤

Kommentit

Suositut tekstit