Valppu-vauva seitsemän kuukautta

Vuosi sitten käytiin katsomassa Valppua rakenneultrassa. Nyt Valppu on seitsemän kuukauden ikäinen maailman ihanin tonttuvauva. En kestä, miten aika menee. Katsokaa nyt, mikä ero näillä kuvilla alla!

joulukuu 2023

joulukuu 2022

Mitä tämä pieni tonttuvauva osaa ja mitä hänelle kuuluu?

Motorinen kehitys

Valppu ryömii nopeasti, erityisesti kaikkiin kiellettyihin paikkoihin, kuten syömään kenkiä ja sähköjohtoja. Kuukauden verran Valppu on hakenut istuma-asentoa, ja oppi sen päivää enne kuin täytti seitsemän kuukautta. Valppu seisoo tukea vasten polviseisonnassa ja harjoittelee konttausasentoa.

Valppu osaa tarkan pinsettiotteen. Saakin olla tarkkana, mitä kaikkea lattialla lojuu. Kerran jo kaivoin hänen suustaan ponnarin, joka oli tippunut Pikku Joen päästä. Hän poimii ja syö murusia pöydän alta, mutta oma ruoka ei saa olla yhtään karkeaa.

Kielellinen kehitys

Valppu ymmärtää joitakin sanoja ja ilmauksia. Hän osaa katsoa kohti, kun kysyy "Missä äiti?" tai "Missä isi?". Hän osaa katsoa kysyttäessä kohti kissan kuvaa, joka on hoitopöydän vieressä. Hän reagoi omaan nimeensä. Kun häntä kieltää, hän vain virnistelee.

Valpun jokeltelussa on ollut kuukauden verran  selkeitä tavuja, kuten "ba ba ba" tai "vau vau vau". Viime aikoina hän on harjoitellut erityisesti k-kirjainta "koi" ja "kaa". Kun Valppu on lopettanut maidon juonnin rinnasta, kuulostaa kuin hän sanoisi "okei". Välillä hän toisaa sanoja perässä kuin papukaija, mutta varsinaista ensimmäistä sanaa ei ole vielä tullut.

Tunteet

Toisinaan Valpulla on eroahdistusta minusta. Etenkin, jos hän on väsynyt tai kipuinen. Silloin kelpaa vain äidin syli. Virkeänä ja hyvinvoivana hän ei taas ole moksiskaan, vaikka olisi vieraan ihmisien sylissä.

Valppu inhoaa pukemista ja tekee kaikkensa rimpuillakseen tilanteesta pois. Puen hänet lennosta mitä ihmeellisimmissä asennoissa.

Enimmäkseen Valppu on oikein iloinen. Kaikki aina ihmettelevät: "Onko hän aina noin hyväntuulinen?" Tietenkään hän ei aina ole, mutta on usein, jos kaikki on kunnossa.

Kiinteät

Kiinteiden aloitus oli vaikeaa - Valppu ei suostunut edes maistamaan ruokia. Muutaman viikon sinnikkään yrityksen jälkeen Valpulle alkoikin maistua ruoka. Aluksi meni Piltti-puuroa, hedelmä- ja kalasoseita. Sitten alkoivat maistua itse tehdytkin ruuat.

Ensimmäinen omatekoinen ruoka, jota Valppu söi, oli Huijarin Butter Chicken Samasta padasta -keittokirjasta.Ruuassa pitää olla kunnolla makua. Valppu syö soseutettuna enimmäkseen samaa ruokaa kuin mekin, mutta ilman suolaa ja vauvalle kiellettyjä aineita.  Onneksi jotkin kaupan valmissoseetkin kelpaavat. Sormiruokaillen menee maissinaksuja ja banaania.

Hampaat

Valpulla on alhaalla kaksi hammasta, ylhäällä kolme ja kovasti hän tekee niitä lisää.

Unet

Valppu käy yöunille klo 20 mennessä. Hän herää vaihtelevasti klo 5.30-7 välillä. Hän syö vielä 2-3  kertaa yössä ja välillä herää muuten vain. Joskus hän nukkuu vain tunnin-parin pätkissä. Joskus alkuyöstä saattaa nukkua neljäkin tuntia putkeen. Selvästi kiinteiden aloitus on vaikuttanut uniin niin, että hän herää välillä mahakipuihin.

Valppu nukkuu edelleen kolmet päiväunet: noin klo 9 lyhyet unet, klo 12 hyvällä tuurilla pitkät unet ja klo 16.30 lyhyet unet. Rytmi vähän vaihtelee menojen ja heräämisten mukaan.

Valpun ensimmäinen joulu ja blogin joulutauko

Tässä kuussa Valppu pääsee viettämään ensimmäistä jouluaan. Tai toista, miten sen nyt ottaa.

Blogi jää tämän jutun myötä joulutauolle. Palaan viimeistään ensi vuonna joulukuulumisten ja Valpun kahdeksan kuukauden kuulumisten parissa. Insagramissa @ihmeitailmassa päivittelen vielä jotain pienempiä juttuja.

Ihanaa joulua ja kaikille blogini lukijoille ja kiitos kuluneesta vuodesta! ❤ Mitä vuosi sitten tapahtui?

Kommentit

  1. Onkohan tuonne kirjoituksen sekaan vahingossa jäänyt vauvan oikea nimi näkyviin? Hyvää joulua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit