My day - arkipäivä vauvan kanssa

Meille on alkanut muodostua päivärytmiä kaksikuisen vauvan kanssa. Aloin kellottamaan vauvan nukkumisia ja huomasin, että vauva on nukahtanut ja herännyt suunnilleen samoihin aikoihin muutaman viikon ajan. Olemme muodostaneet päivärytmin vauvan unien pohjalta. 

Vauva käy nukkumaan yleensä puoli kahdeksan maissa illalla ja herää kuuden ja seitsemän välillä aamulla. Hän nukkuu kolmet päiväunet: puolen tunnin unet aamulla,  kolmen tunnin unet puolilta päivin ja puolen tunnin unet iltapäivällä.

Imetän vauvantahtisesti, ja syömisajankohdat vaihtelevat päivittäin. Välillä vauva haluaa olla päivisin tunnin välein rinnalla, välillä hän pitää parin kolmen tunnin taukoja. Illalla vauva tankkaa ahkerasti maitoa ja jaksaa sen voimin parilla yösyötöllä. Pari viikkoa sitten oli peräti kolme yötä putkeen, jolloin vauva heräsi vain yhden kerran syömään! Harmi kyllä ne yöt jäivät taakse.

Kirjoitin muistiin viime viikolta ihan tavallisen arkipäivän Pikku Joe-vauvan kanssa. Tietysti jokainen päivä on erilainen, mutta tässä vähän esimakua, mitä arki kaksikuisen vauvan kanssa voi olla. 


 Minun arkipäivä vauvan kanssa:

Klo 1.30: Herään imettämään Pikku Joeta. Edellisenä iltana hän kävi nukkumaan vähän kahdeksan jälkeen ja me vanhemmat kymmenen maissa. Nukumme alkuyön samassa makuuhuoneessa, Joe omassa pinnasängyssä.

Klo 1.53: Pikku Joe on kylläinen. Röyhtäytän Joen ja hän katselee silmät pyöreinä yövaloa. Yritän nukuttaa hänet syliin.

Klo 2.28: Pikku Joe nukkuu ja lasken hänet omaan pinnasänkyyn, jossa hän havahtuu hereille. Silittelen päätä ja hän rauhoittuu. Menen vessaan ja juon lasillisen vettä. Yöpaita on ihan maidossa ja vaihdan kuivan.

Klo 2.46: Kuulen vähän vauvan ääniä. Siirryn olohuoneen sohvalle nukkumaan, sillä muuten herään jokaiseen pikkuäännähdykseen. Isä jää nukkumaan vauvan kanssa samaan huoneeseen. En saa heti unta ja kuuntelen äänikirjaa. Nukahdan ehkä puoli neljän maissa.

Klo 5: Huh, näin painajaista! Pikku Joe oli jo taaperoikäinen. Hänellä oli puukko, jonka heitti ilmaan, ja se osui vahingossa yhtä toista lasta kasvoihin. Onneksi se oli unta! 

Pikku Joe on taas hereillä, ja menen imettämään häntä makuuhuoneeseen. Joe nukahtaa rinnalle. Röyhtäytän hänet ja siirrän omaan sänkyyn. Hän havahtuu ja silittelen uneen. Hän ähkii vähän mahakipuja. Vaihdan taas kuivan pyjaman itselleni ja menen takaisin sohvalle nukkumaan.

 Klo 6.48: "Hau hauuu!", kuuluu Pikku Joen iloinen kutsuhuuto. Kurkkaan pinnasänkyyn ja hän väläyttää minulle leveän hymyn. Hän on aina ihanan hyväntuulinen aamulla. Imetän ja höpöttelen Pikku Joen kanssa. Juttua riittää!

Klo 7.10: Isi vaihtaa vaipan ja pukee vauvan. Minä pesen hampaat, keitän puuroa ja steriloin maidonkerääjät.

Klo 7.30: Syödään kaikki yhdessä aamupalaa. Pikku Joe seurailee Tripp Trapp-syöttötuolin sitterin päältä. Syön vakioaamupalaa: kaurapuuroa, jossa päällä maapähkinävoita, hunajaa, banaania, kanelia ja kauramaitoa. Kahvin juon kofeiinittomana, sillä Pikku Joe tulee muuten ylivireäksi.

Klo 8:  Laulan ja soitan ukulelella Pikku Joelle aamulaulun. Se on Soili Perkiön säveltämä ja Hannele Huovin sanoittaman kappale "Keltainen laulu". Joe jumppailee ja laulaa mukana matolla.

Klo 8.15: Imetän. Laitan päiväimetysten ajaksi aina vapaaseen rintaan maidonkerääjän. Pikku Joe hermostuu, kun maitoa suihkuaa liikaa ja joudun ottamaan nännin hetkeksi pois suusta. Maailman kamalin asia.

Klo 8.30: Pikku Joe nukahtaa syliin. Katson samalla Salkkarit. 


Klo 9-11: Pikku Joe herää. Seurustellaan, leikitään ja vaihdetaan vaippa.  Kakkaa tuli bodylle asti. Pesen sen sappisaippualla. Pikku Joe pissaa kaksi kertaa hoitoalustalle ja siivoan senkin. Puen ulkovaatteet päälle.

Klo 11-13: Vauva nukkuu vaunuissa takapihalla. Syön lounaaksi viikonloppuna tehtyä linssi-nuudelikeittoa. Käyn kerran keinuttamassa vaunuja. Kerään pyykit ja laitan uutta pesuun. Pyyhin pölyt ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen, ihan vain pääsiäisen kunniaksi. Rinnat luulevat, että olisi imetysaika, ja valutan pahimmat maitovirrat lavuaariin. 


 

Klo 13 Menen lenkille ja otan Pikku Joen vaunuissa mukaan. Hän nukkuu yhä. On kaunis, aurinkoinen sää ja tietkin alkavat olla sulia. Lenkin päätteeksi nappaan valokuvan kevään ensimmäisestä kukasta. Se on omalta takapihalta löytyvä krookus, jonka istutin viime syksynä. 


Klo 14: Imetän ja seurustelen Pikku Joen kanssa. Syön välipalaa olohuoneessa ja Joe katselee. Testaan, miten Muumi-vaippa toimii. Aiemmin on ollut Libero touch käytössä. Putsaan Joen silmät. Loput putsaukset tehdään illalla kylvyssä. 

Klo 15.15: Imetän ja vaihdan taas vaipan. Kakka tuli ja Muumivaippa piti. Lauleskelen niin kuin usein vaipan vaihdon yhteydessä.

Klo 15.30: Isä lopetaa etätyöt, ottaa Joen kantoreppuun ja ripustaa pyykit kuivumaan. Joe nukahtaa kolmansille päiväunille. Ladon lisää pyykkiä koneeseen ja käyn suihkussa.

Klo 16.30: Laitan päivällisen mikroon, ja vauva alkaa itkeä nälkää. Perus. Annan annoksen isälle, laitan pikaisesti leipää suuhun ja menen imettämään. Vauvalle tuli kolmas kakka tälle päivälle. 

Klo 16.50: Uusi yritys päivälliselle. Syön välimeren tofukiusausta. Meillä on usein tällaista helppoa "kaikki ainekset vuokaan ja uuniin" -ruokaa. Sillä välin Pikku Joe on isän vauva-spassa, jossa hän saa mahahieronnan, kylvetyksen, voidetta ja pyjaman.

Klo 17.30: Luen vauvalle loruja, kun isä siivoaa kylppärin.


 

Klo 17.50: Imetysmaratooni alkaa. Pötköttelemme Pikku Joen kanssa makuuhuoneessa. Imetysten lomassa laulan tuutulaulun. Sillä välin isä tiskaa, täyttää pesukoneen, kerää pyykit kuivumasta, pakastaa maidonkerääjistä saadun maidon ja menee ulos.

Klo 18.50: Pikku Joe nukahtaa rinnalle. Kapaloin hänet ja siirrän omaan pinnasänkyyn nukkumaan. Siinä hän nukkuu hetken aikaa tyytyväisenä. Jään ihastelemaan ja otan kuvan.


 

Klo 19: Joe säpsähtää hereille, kun painan itkuhälyttimen päälle (ja napissa ei edes ole minkäänlaista äänitehostetta).

Klo 19.50: Keinuttelun, laulun ja vielä uuden imetyksen jälkeen Pikku Joe viimein nukahtaa.

Klo 20: Syön iltapalaa ja käsittelen ottamiani kuvia blogia varten. Puolisokin on valokuvannut lenkillä ja esittelee kuvia minulle. 

Klo 21.30: Käymme puolisoni kanssa nukkumaan.

Kommentit