Vauva yhdeksän kuukautta - taidot ja touhut

Pikku Joe -vauva täyttää tänään yhdeksän kuukautta. Hassua, että hän on elänyt kohdun sisällä ja ulkona suunnilleen yhtä kauan. Siinä ajassa hänestä on kehittynyt oikein toimelias ja hurmaava pieni ihminen. Kerron tässä postauksessa hänen uusimmista taidoistaan ja touhuistaan. 




Pikku Joe osaa kävellä tukea vasten. Hän siirtelee tuoleja ja muita esineitä kävellessään. Hän pysyy hyvin pystyssä kevyellä tuella yhdellä kädellä kiinni pitäen. Hän osaa laskeutua turvallisesti pepulleen alas. Hän kaatuilee harvemmin, mutta välillä saattaa kolauttaa päätään, jos joutuu pahaan paikkaan. 

Pikku Joen hienomotoriikka on hyvin kehittynyt. Hän poimii lattialta pinsettiotteella pienimmänkin murun. Tämä on hieno taito, mutta tuo päänvaivaa vanhemmille. Lattialla kun saattaa olla ruokailun jäljiltä kovettunut murunen jos toinenkin (lue tuhat). Hän osaa kaivaa esineitä laatikoista ja laittaa ne takaisin, jos tahtoo. Hän taputtaa, vilkuttaa ja soittaa soittimia.

Pikku Joe ymmärtää monia sanoja ja osaa sanoa muutaman sanan. Ainakin nämä sanat ovat jääneet Pikku Joen sanavarastoon ja häm ymmärtää niiden merkityksen: äiti, isi, nalle, hali, vettä, tissi, Allu (apinalelu), kakka ja taputtaa. Tuntuu, että joka päivä tulee uusia sanoja. Hän yrittää sanoa omaa nimeään ja reagoi omaan nimeensä.  Hän osoittaa sormellaan kiinnostuneena kuvia ja esineitä ja kysyy: "Mitä?" tai "Tä?" Silloin hän haluaa tietää, mikä se on. 


 

Pikku Joe rakastaa haleja ja pusuja. Hän pikakonttaa syliini  kädet ojossa ja sanoo: "halii". Märkiä pusujakin hän osaa antaa poskelle. Välillä täytyy varoa, ettei saa samalla puraisua, kun hänen ikeniään kutittaa ikävästi. 

Pikku Joella on kuusi hammasta. Niitä on kaksi alhaalla ja neljä ylhäällä. Hampaat ovat puhjenneet yksitellen noin puolen vuoden iästä alkaen. Pääasiassa ne ovat tulleet kivuttomasti, mutta kuudes hammas aiheutti unettomia öitä itse kullekin. Hampailla on näppärää syödä vähän karkeampaakin ruokaa.

Pikku Joe jammailee musiikin tahdissa. Hän rakastaa sähköpianon saundien kokeilua. Hän haluaa laittaa aina metronomin päälle, kun soitetaan. Pitäähän sitä soittaa oikeassa rytmissä! Tanssiminenkin on kivaa niin sylissä kuin ihan itse. Kun musiikin laittaa soimaan, Pikku Joen peppu alkaa hytkyä musiikin tahdissa. Hänen lempiartistinsa on Nalle.

Pikku Joe on iloinen ja tykkää hassuttella.  Hän menee verhon taakse piiloon ja kurkkaa: "Kukkuu!" Kun isi tai äiti kierii lattialla, siitä saa hyvät naurut aikaiseksi. Samoin, jos kutittaa mahasta, haukottelee tai tekee muuta hassua. Tyynyjen ja pehmolelujen kanssa on kiva painia ja päästää ilonkiljahduksia. Pukeminen ja vaipanvaihto ei ole kivaa.

Syksy 2021

Syksy 2020

Kommentit

Suositut tekstit