Toista vuotta toisen lapsen imetystä

Imetysviikon kunniaksi jaan imetysmatkaa meidän toisen lapsen kanssa. Olen imettänyt meidän toista lasta "Valppua" yhden vuoden ja viisi kuukautta. Se on enemmän kuin esikoistamme aikoinaan, eikä imetykselle näy ainakaan vielä loppua. Eikä tarvitsekaan. 

Koska juttua riittää paljon, jaoin tämän kertomuksen kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa kerron Valpun vauva-ajan imetyksestä, toisessa osassa taaperoimetyksestä ja kolmannessa imetyksestä sisarussuhteen näkökulmasta.

 

Kuva: Juliakuvaa

 

Kuva: Sakari Kapanen

1. Valpun vauva-ajan imetys

Imetys lähti minulla ja Valpulla hienosti käyntiin ensi-imetyksestä alkaen. Imetys on tuntunut enimmäkseen hyvältä, helpolta ja luontevalta, mutta ei mekään olla ongelmitta päästy.

Samoin kuin esikoisen kohdalla, minulta tuli maitoa vähän liikaakin ja suihkuamalla. Maidon suihkuaminen yhdessä Valpun suun rakenteellisten ominaisuuksien kanssa aiheutti mahakipuja Valpulle. Saimme apua imetysohjauksesta, ja Valpun mahakivut helpottivat parin kuukauden jälkeen, jos oikein muistan.

Kaksi ensimmäistä kuukautta Valppu hyväksyi pumppaamani maidon tuttipullosta, mutta sitten hän aloitti totaalisen tuttipullolakon. Puolisoni Sakari kokeili vaikka mitä kikkoja, että saisi Valpun syömään tuttipullosta, mutta mikään ei auttanut. Lusikalla syötettynä maitoa meni vähän, muttei niin paljon, että se veisi nälän.

Soseet, sormiruuat, eikä oikein mitkään kiinteät maistuneet Valpulle, kun niiden aika koitti. Minulla oli toisinaan hyvin kahlittu olo imetykseen, koska en voinut olla Valpusta erossa kolmea tuntia kauempaa tai hän itki nälkäänsä.  Äidinmaito rinnasta oli hänen ainoa ravintonsa, kunnes vajaa vuoden iässä leipä ja jotkin muutkin kiinteät ruuat alkoivat maistua.

 

Kuva: Sakari Kapanen

 

2. Taaperoimetyksen ihanuus

Voi sitä vapauden tunnetta, kun Valppu alkoi syömään ja pystyin olemaan muutaman tunnin pois kotoa imettämästä! Kun luovuimme yöimetyksistä Valpun ollessa vuosi ja kolme kuukautta, pystyin olemaan kokonaisia öitäkin erossa Valpusta. Hyvältä tuntui sekin, että yöheräämiset vähenivät yösyöttöjen lopettamisen myötä. Nykyään Valppu nukkuu yleensä kokonaisia öitä.

Tällä hetkellä voin todella sanoa nauttivani imetyksestä. Minusta on hellyyttävää, miten Valppu pyytä maitoa "mamma" ja tulee syliin imetykselle. Imetys ei enää estä minua viettämästä omaa aikaa - Valppu tulee ravituksi muutenkin.  Imetys on minun ja Valpun tapa tankata läheisyyttä molemmin puolin. Varsinkin, jos olen ollut töiden takia erossa Valpusta.

Ansaitsisin jonkun palkinnon taiturimaisesta imetysasennosta, kun nukutan kohta puolitoistavuotiasta taaperoa rinnalle. Istun käsinojattomalla puutuolilla Valpun isoveljen "Pikku Joen" sängyn vieressä. Imetän Valppua oikealla kädellä, vähän tuen samalla Valpun alavartaloa vasemmalla jalalla. Kallistan päätä niin, että Valppu saa siliteltyä itseään minun hiuskiehkurallani. Vasemmalla kädellä silitän Pikku Joeta uneen viereiseen sänkyyn. Tässä asennossa sitten 15 - 30 minuuttia, kunnes lapset ovat unessa.

Isän kanssa Valppu tietenkin nukahtaa, kun vaan laskee sänkyyn ja vähän silittää. 

Kuva: Sakari Kapanen

3. Imetys ja sisarussuhde

Suurin opettelemisen aihe toisen lapsen imetyksessä oli se, miten imetän vauvaa samalla, kun vauvan isoveli kaipaa huomiota.

Alkuun oli mustasukkaisuutta. Esikoinen "Pikku Joe" pisti ranttaliksi, kun imetin. Vähitellen hän oppi, että imetyshetket voivat olla meidän yhteinen rentoutumishetki. Luin hänelle usein kirjaa samalla, kun imetin Valppua. Ja luen edelleen.

Olen opetellut imettämään mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja asennoissa. Ulkona ollessa tai leikkihuoneen lattialla niin, että leikit Pikku Joen kanssa voivat jatkua ja imetys menee siinä sivussa. Puhumattakaan aiemmin kuvaamastani nukutustilanteesta.

On ollut liikuttavaa seurata, miten alun mustasukkaisuus on vaihtunut imetyksen ihailuun. Pikku Joe leikkii välillä, että hänkin imettää nukkea - maidonkerääjä ja harso mukana tietenkin. Pikku Joe huomaa, milloin pikkuveli kaipaa maitoa ja kajauttaa kovaan ääneen: "VALPPU, MAIDOLLEE!"

Imetyshetkissä molemmat lapset tankkaavat läheisyyttä. Pikku Joe on keksinyt, että minun vieressäni on turvapesä. Kun imetän Valppua, Valpun pää on Pikku Joen turvapesän katto. Välillä Pikku Joekin pyytää pienen maistiaisen maitoa lusikkaan lypsettynä.

Hyvää imetysviikkoa! <3

 

Lue muita imetys-aiheisia blogijuttuja:

Top 12 imetystarvikkeet

Vuosi imetystä ja toivottavasti toinen vielä 

"Tyy" totesi taapero rinnastani ja lopetti imetyksen

Kommentit

Suositut tekstit