Top 12 imetystarvikkeet

Julkaisu sisältää affliate-mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä. 

Suomessa vietetään kansainvälistä imetysviikkoa lokakuussa, tänä vuonna 4.-10.10.2021. Imetysviikon kunniaksi haluan jakaa teille Top 12  listan imetystarvikkeista. Ne eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

Toivottavasti tästä listasta on apua jollekulle imetystaipaleen alkuun. Itse ainakin kaipasin tällaisia listoja raskausaikana, kun olin ihan pihalla, mitä kaikkia tarvikkeita imetystä varten tulisi hankkia. Muistetaan kuitenkin, että imetys on henkilökohtainen asia, eikä välttämättä minulle sopivat tarvikkeet ole muille niitä parhaita. Jos kaipaat tukea imetykseen, suosittelen tutustumaan Imetyksen tuki ry -sivustoon. 

 


Top 12 Imetystarvikkeet

1. Maidonkerääjä.  Minulla on käytössä *Medela-maidonkerääjä , joka sopii rintaliivien sisällä käytettäväksi. Kun imetän vauvaa, laitan usein vapaana olevaan rintaan maidonkerääjän. Näin saa näppärästi talteen toisesta rinnasta heruvan ylimääräisen maidon ja vaatteet pysyvät kuivina. Nämä ovat käteviä myös suihkun jälkeen tai muissa tilanteissa, joissa maitoa tiputtelee rinnoista.

2. Alipainepumppu.  *Lansinohin silikonista rintapumppua voi käyttää samaan tapaan kuin maidonkerääjää, mutta tämä ei mahdu rintsikoiden alle. Alipainepumppu luo rintaan alipaineen, joka tehostaa maidon herumista. Käytän tätä usein sähköisen rintapumpun kanssa, kun haluan tyhjentää samalla toisen rinnan mahdollisimman nopeasti. Sopii myös imetyshetken yhteyteen pienen vauvan kanssa, kun hän ei vielä keksi varastaa pumppua.

3. Sähkökäyttöinen rintapumppu.  *Beemoo Care -rintapumppu on mielestäni hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Pumppaan satunnaisesti silloin, kun imetyskertoja on jäänyt väliin, rinnat tuntuvat liian pinkeiltä tai tarvitsen nopeasti lisämaitoa pakkaseen. Minun käytölleni Beemoo Care -rintapumpussa on riittävästi ominaisuuksia ja maitoa heruu hyvin.

4. Liivinsuojat. 

  • Kestoliivinsuojat. Jotta rinstikat eivät olisi jatkuvasti maitotahroissa, kannattaa käyttää liivinsuojia. Omille rinnoilleni tuntuvat parhaalta kestoliivinsuojat. Pidän eniten tästä *Lansinohin mallista, jossa on hyvä pisaramuotoilu. Parhaat liivinsuojat löydät itsellesi vain kokeilemalla. Kannattaa kokeilla muutamaa eri vaihtoehtoa ja ostaa sitten lisää itselle kaikista parhaita malleja. Minulle sopiva määrä liivinsuojia on kymmenen paria, niin ei ihan jatkuvasti tarvitse olla pesemässä niitä. 
  • Kertakäyttöliivinsuojat. Näitä minulla on varalla, jos kaikki kestoliivinsuojat ovat likaisia. Pidän eniten Ainu-merkkisistä liivinsuojista. Joskus reissussa kertakäyttöiset liivinsujat ovat kätevämpiä kuin kestot. Ne voi heittää roskiin, eikä tarvitse kantaa mukana pilaantuneelta maidolta haisevia lärpäkkeitä. 

5. Imetyskori. Sain tämän idean tästä Imetyksen tuen artikkelista. Jos imetät, ensiviikot vauvan kanssa kuluvat pitkälti imetyksen parissa. Etenkin tiheän imun kausina siihen kuluu aikaa monta tuntia päivästä ja tuntuu, ettei voi liikkua yhtään mihinkään. Imetyskori on apuna tällaisiin tilanteisiin. Koriin voi laittaa kaikkea tarpeellista käden ulottuville. Minun imetyskoristani löytyi mm. vesipullo, suklaata, yhdellä kädellä syötävää välipalaa, maidonkerääjä, kaukosäädin, kännykkä ja kuulokkeet.

 



6. Imetyrintaliivit. Parhaat imetysliivit ovat sellaiset, jotka eivät purista mistään. Ne kannattaa olla mieluummin liian isot kuin pienet. Olen saanut pari kertaa tiehyttukoksen puristavien rintaliivien takia ja sen jälkeen en ole suostunut käyttämään muita kuin näitä Lindexin saumattomia rintaliivejä. Jos ostat imetysliivit valmiiksi jo raskausaikana, kannattaa ostaa ainakin kokoa isommat liivit maidon nousua ajatellen

7. Lämpötyyny. Minulla on käytössä vehnätyyny, jota voi käyttää sekä lämpö- että kylmähoitoon. Olen sairastanut pari kertaa rintatulehduksen sekä saanut tiehyttukoksia. Silloin lämmin vehnätyyny on ollut kultainen apu. Se tuntuu hyvältä kipeää kohtaa vasten ja auttaa saamaan maitoa liikkeelle. Toki lämpötyynystä on iloa muihinkin vaivoihin, kuten imetyksestä kipeytyneisiin hartioihin.

8. Harsoliina. Harsoa on hyvä pitää lähettyvillä imetyshetkissä. Harsolla on kätevä pyyhkiä puklut ja sohvalle roiskuneet maidot. Jos liivinsuojat tai maidonkerääjät unohtuvat, sujautan usein harson vapaana olevan rintani päälle imemään ylimääräiset maidot. Vauvasta on kiva näprätä harsoa samalla, kun imetän.

9. Nännivoide. Tälle on käyttöä etenkin imetykset alkutaipalleella, kun rinnanpäät kipeytyvät herkästi. Olen tykännyt eniten Multi-Mam Balm -voiteesta, joka on kasvispohjainen vaihtoehto lanoliinivoiteelle. Sain sitä sairaalasta näytteenä, kun olin synnyttämässä. Se oli kevyen tuntuista ja hyvin levittyvää. Olen kokeillut myös *Lansinoh-lanoliinivoidetta. Sekin on hyvää, mutta koostumukseltaan tahkeampaa. Sitä kannattaakin pyöritellä hetki sormissa ennen levitystä. 

10. Imetystyyny. Tämä jakaa mielipiteitä, onko turhake vai ei. Koska en halunnut uhrata meidän sohvatyynyjä maitotahroille, halusin hankkia imetystyynyn. Meillä on ollut käytössä Ikean imetystyyny . Olen saanut sen avulla hyvät ja ergonomiset imetysasennot. Miinuspuolena Ikean tyynyssä on, että se jää turhakkeeksi, kun vauva ei enää mahdu sen päälle.  Jos ostaisin nyt imetystyynyn, ostaisin mielluummin sellaisen, jota voisi käyttää myös vartalotyynynä. Esimerkiksi tämä *Beemoon imetystyyny vaikuttaa hyvältä.

11. Rinnanlämmittimet. Minulla on käytössä ihanan pehmeät Ruskovillan rinnanlämmittimet. Laitan ne ulkoillessa suoraan ihoa vasten liivinsuojien tapaan. Jos on oikein kylmä, kietaisen rintojen päälle vielä villaisen huivin. Jotkut suosittelevat tähän tarkoitukseen Ruskovillan lantionlämmitintä. En ole itse testannut, mutta on varmaan toimiva ratkaisu. 

12. Tuttipullo. Kerään äidinmaitoa talteen pakkaseen, josta sitä voi tarvittaessa sulattaa pulloruokintaa varten. Paras tuttipullo löytyy vain kokeilemalla. Pikkuvauva-aikana meillä toimi hyvin *MAM Easy Start Anti-Colic -tuttipullo. Käytämme yhä samaa tuttipulloa, mutta olemme vaihtaneet tuttiosan *kokoon 2.

 


*Tämä julkaisu sisältää affliate-mainoslinkkejä (merkitty *-merkillä). Voit huoletta painaa linkkejä ja tutustua tuotteisiin rauhassa. Pelkkä linkkien klikkaus ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja. Jos kuitenkin päädyt ostamaan tuotteen blogini linkkien kautta, saan siitä itselleni pienen korvauksen.

Kommentit

Suositut tekstit