Vauvan musiikkikasvatus osa 4: 6-12 kuukautta

Teksti: Eerika Kapanen, äiti ja musiikkikasvattaja

 

Tämä on vauvan musiikkikasvatus -aiheisen juttusarjan neljäs ja viimeinen osa. Se kertoo 6-12 kuukauden ikäisten vauvojen musiikkikasvatuksesta. Leikkejä voi soveltaa toki isommankin lapsen kanssa.

Juttusarjan aiemmat osat voit lukea täältä:

  1. Vauvan musiikkikasvatus osa 1: sikiöaika
  2. Vauvan musiikkikasvatus osa 2: 0-3 kuukautta
  3. Vauvan musiikkikasvatus osa 3: 3-6 kk




Soitto

Aikuisen avustuksella voi kokeilla melkein mitä vaan pieniä rytmisoittimia. Esimerkiksi triangelin soitto sujuu, kun aikuinen roikottaa triangelin kolmiota kädessään, ja vauva kilauttaa siihen puikolla. Rytmikapuloiden soittoa voi kokeilla ensin yhdessä aikuisen kanssa. Vähitellen vauva oppii lyömään kapulat yhteen ihan itse. 

Soittimien ei tarvitse olla oikeita soittimia. Tutkikaa, millaisia ääniä kehosta ja ympäristöstä lähtee. Miten sujuu taputus tai pöydän rummutus? Anna vauvan penkoa keittiön kaappeja ja tehdä löytyöjä. Muoviset kulhot, kauhat ja vispilät kelpaavat hyvin soittimiksi. Ehkä vauva keksii ihan oman tavan soittaa niillä.

Laulu

Kun laulussa on vain vähän sanoja ja paljon toistoa, vauvakin pysyy mukana. Vauva voi jokellella mukana tutun laulun helpoimpia kohtia, kuten toistuvaa tavua. Meidän vauvamme innostui hokemaan Pikku Papu puutarhuri -laulun mukana "Pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa papu". Kymmenen kuukauden iässä hän innostui laulamaan kanssani Daruden Sandstormia tavuilla "täkä-täkä-tää". Jokeltelussa oli jo selkeä melodia.

Kuten Sandstorm-esimerkki osoittaa, laulamisen ei tarvitse olla vakavaa. Jos et keksi sopivaa lastenlaulua, kokeile sanoittaa uudelleen tuttu melodia vauvakielellä. Mikä on sellainen tavu tai sana, jota vauvasi toistaa usein? Kannusta vauvaa laulamaan kanssasi toistamalla hänen äänteitään.  

Musiikkiliikunta

Vauva tahtoo päästä liikkumaan. Uusina asioina on istuminen, ryömiminen, konttaaminen, seisominen ja kävely. Musiikki toimii hyvänä innostajan liikkumiseen. Olen havainnut työssäni ja oman lapsen kohdalla, että rytmikäs musiikki saa vauvan jammailemaan. Kun laitan musiikin soimaan, vauvani nousee tv-tasoa vasten seisomaan ja alkaa hytkyttää peppua musiikin tahtiin.

Vaikka vauva oppii liikkumaan itse, hän liikkuu mielellään myös aikuisen sylissä tai käsikkäin. Esimerkiksi Vauvojen laulun aika -kirjasta löytyvä Stop-leikki on hauska. Leikissä lauletaan "Kävelen, kävelen, kävelen, kävelen, kävelen, kävelen, STOP!"  Stop sanan kohdalla tietysti pysähdytään. Kävelyn tilalle voi keksiä myös muita liikkumistapoja. Liike - stop -leikkiä voi leikkiä minkä tahansa musiikin tahtiin. Kun musiikki soi, liikutaan. Kun musiikki laitetaan tauolle, pysähdytään.

Leikki

Voit jatkaa edellisessä osassa mainitsemiani leikkejä vauvan kanssa. Leikkiliikkeet kannattaa tehdä vauva istuma-asennossa lattialla tai vauva sylissä. Vauva ei enää viihdy pitkään lattialla maaten. 

Kun vauvan käsien motoriikka alkaa kehittyä, hän oppii leikkimään itse käsillään yksinkertaisia leikkejä. Oman vauvan kohdalla olen huomannut, että hän yrittää leikkiä muskarissa lauletun loppulaulun (Suljen ihanan soittorasian) mukana. Ihan kaikki liikkeet eivät suju, mutta yritystä on. Vauvasta on hauska katsella, kun aikuinen leikkii ja laulaa käsillänsä. Kokeile esimerkiksi perinteistä Hämä-hämähäkki-leikkiä.

Kuuntelu

Vauvalle kannattaa kuunteluttaa edelleen monipuolisesti erilaista musiikkia. Liputan myös lastenlaulujen puolesta. Lapset ansaitsevat omaa musiikkia, joiden maailmaa he voivat ymmärtää. Hyvin tehtyä lastenmusiikkia on ilo aikuisenkin kuunnella. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Pikku Papun Orkesteriin.

Vauva oppii yhä selkeämmin ilmaisemaan, millaisesta musiikista hän pitää. Ehkä hänellä on lempilaulu, joka saa vartalon hytkymään ja suun kiljahtelemaan iloisesti. Ehkä hän ei pidä jostai musiikista. Meidän vauvan tämän hetken suosikkeja ovat Nallen laulut, joista pidän itsekin (paitsi ehkä sadannen kuuntelukerran kohdalla).

Rauhoittelu

Rauhoittelua voi jatkaa tuttuun tapaan rauhallisen musiikin tahtiin keinuen, silitelleen, hieroen tai juuri teille sopivalla tavalla.

Muskari 

Jotkut opettajat jakavat vauvamuskarit isoihin ja pieniin vauvoihin: 3-6 kuukautta ja 6-12 kuukautta. Tämä on hyvä jako, sillä liikkumaan oppineet vauvat eivät malta ollaa kauan paikallaan niin kuin pienemmät vauvat.

Aina ei ole mahdollista jakaa ryhmää isoihin ja pieniin vauvoihin. Joskus vanhemmasta saattaa tuntua, ettei vauvaa kiinnosta muskaritouhut ollenkaan. Silloin kannattaa rohkeasti soveltaa muskarileikkejä omalla tavalla. Vaikka vauva ei aktiivisesti osallistu kaikkiin leikkeihin, hän oppii silti. Ehkä hän kotona innostuukin soittamaan soitinta, jota soitettiin muskarissa. 


 

Lähteet:

Alho Eve, Hautsalo Hilkka & Perkiö Soili - Vauvojen laulun aika. 2002

Kivelä-Taskinen Elina: Rytmikylvyn Pikku-kuplat, 2012

Perkiö Soili & Huovi Hannele: Vauvan vaaka - lauluja ja leikkejä vauvaperheille. 2002

Kommentit

Suositut tekstit