Vauvan musiikkikasvatus osa 2: 0–3 kuukautta

Teksti: Eerika Kapanen, äiti ja musiikkikasvattaja

Tämä on jatkoa juttusarjalle vauvan musiikkikasvatuksesta. Ensimmäinen osa löytyy tämän linkin takaa:  Vauvan musiikkikasvatus osa 1 - sikiöaika. Tämä toinen osa keskittyy alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen musiikkikasvatukseen.

Vauvan musiikkikasvatus 0–3 kuukautta

Kohdusta tutut äänet ovat mieluisia vastasyntyneelle.Vauva rakastaa olla vanhemman sylissä tämän sydämen sykettä ja hengitystä kuunnelleen. Joitakin vauvoja rauhoittaa kohina. Se voi olla ilmastoinnin hurinaa, sateen ropinaa tai imurin ääntä. Erilaisia kohinaäänitteitä löytyy paljon netistä. Kokeile vaikka etsiä YouTubesta tai Spotifysta hakusanoilla "white noise" tai "womb sounds".

Kauneinta musiikkia vauvalle on läheisten ihmisten äänet, erityisesti äidin. Vauva muistaa kohdusta odottavan äidin ja muiden läheisten äänet. Jo vastasyntyneelle vauvalle kannattaa puhua ja laulaa paljon. Laulu yhdessä heijaavan liikkeen kanssa on hyvä keino rauhoittaa vauva.

Vauvalle puhuessa ja laulaessa on tärkeää ystävällinen ääni ja katsekontakti. Vaikka vauva ei ymmärrä sanoja, hän aistii tunnetiloja  Usein ihmiset alkavat luontaisesti puhua vauvalle hieman korkeammalla ja laulavammalla äänellä. Tämä niin sanottu vauvapuhe ja laulaminen tukevat vauvan kielellistä kehitystä.

Laulut on hyvä ottaa mukaan arkisiin tilanteisiin pienestä pitäen. Näitä ovat esimerkiksi vaipan vaihto, kotityöt, pukeminen, peseminen, lohdutus tai unille rauhoittuminen. Meidän vauvamme ei suostunut syömään ollenkaan tuttia ja voi kuinka pulassa olisimme olleet ilman laulamista! Muistan, kuinka laulun voimalla saatiin harmi-itku sammutettua lääkärin tutkimuksessa, josta vauva ei pitänyt yhtään. Lääkärikin ilahtui, kun sai kuulla iloista laulua.  

Usein vauva pitää musiikista, joka toi odotusaikana hyvän olon äidille. Vaikka ei olisi laulanut tai soittanut vauvalle musiikkia odotusaikana, ei ole liian myöhäistä aloittaa vauvan synnyttyä. Vauva ehtii saada elämänsä aikana monia uusia suosikkialauluja. Kokeile rohkeasti laulaa ja soittaa vauvalle paljon erilaista musiikkia: omia suosikkeja, kotimaista musiikkia, musiikkia maailmalta, lastenlauluja tai sepitä vaikka omia järjettömältäkin tuntuvia lauluja. Meidän vauvan yllättävä suosikki pukemiseen oli Super Marion tunnusmusiikki äidin "skättäämänä". Se vain pälkähti jostain päähäni, eikä vauva ollut kuullut sitä aiemmin edes raskausaikana. 

Vauvat pitävät liikkeestä. Anna vauvan katsella, kun tanssit ja leikit musiikin mukana tai ota vauva mukaan tanssiin. Yhteinen tanssi sujuu, kun otat vauvan hellästi rintaa vasten tai kantovälineeseen. Kokeile kävellä ja keinua musiikin sykkeen mukana tai ota vaikka valssin askeleita. Vauvan kanssa tanssiminen ja musiikin sykkeessä liikkuminen kehittää vauvan tasapainoa ja rytmitajua. Liikellä on myös rauhoittava vaikutus. Nukutin meidän vauvan usein päiväunille kantoreppuun samalla, kun kuuntelimme rauhallista  klassista musiikkia tai minun lempi rakkauslaulujani. Siitä tuli ihanan rauhallinen olo itsellekin.

Kun vauva alkaa viihtyä hereillä ollessaan lattialla, musiikkiin voi yhdistää kevyttä jumppaa ja leikkiä. Vauvan tasapainoa harjoittaa keinuttelu selinmakuulla sivulta sivulle. Vauvan motorisia taitoja ja koordinaatiokykyä voi tukea jumppaamalla raajoja. Aluksi vauva saattaa jännittää liikkeitä lihaksillaan vastaan, mutta leikin oppiessaan hän oppii itse viemään liikettä eteenpäin. Vauva määrää tahdin.

Esimerkki jumpasta: Anna vauvan tarttua peukaloihisi ja kierrä sormet vauvan ranteen ympärille. Vie vauvan kädet ylös ja alas yhdessä ja erikseen. Vie kädet keskelle ja auki sivuille. Vie vastakkainen käsi ja jalka yhteen ja auki. Toista sama toisinpäin. Vie jalat koukkuun mahan päälle ja ojenna yhdessä ja erikseen. 

Musiikin tahdissa voi silitellä, koskettaa ja taputella hellästi vauvan kehoa.  Tämä auttaa vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja hän aistii musiikin sykkeen aikuisen kosketuksen kautta.  Musiikkin, lauluun tai loruun voi hyvin yhdistää myös vauvahieronnan tai kehon osien nimeämisen. Pikkuisia varpaita ja sormia on ihana laskea ja suukotella.

Soittimiin ja ääniin kannattaa tutustua varovasti. Vauvan kuulo on hyvin herkkä. Kuuntele ensin omaan korvaan, miltä soitin tai ääntelevä lelu kuulostaa. Älä vie soitinta liian lähelle vauvan korvia. Vauvaa voi houkutella seuraamaan katsellaan soitina tai helistintä kuljettamalla sitä eri suuntiin.  Soitin voi motivoida vauvaa kannattelemaan niskaa, kun hän makaa mahallaan lattialla. Meidän vauvan ehdoton suosikkisoitin oli värikäs ukulele. Kun soitin ja lauloin hänelle, hän innostui heiluttelemaan raajojaan ja laulamaan mukana omalla vauvan kujerruksellaan. 

Kaikki musiikkileikit tehdään vauvan ehdoilla. Leikkihetki kannattaa pitää silloin, kun vauva on virkeä ja hyväntuulinen. Tarkkaile vauvan reaktioita, niin opit tietämään, mistä hän pitää ja mistä ei. Alle kolmen kuukauden ikäisten musiikkihetkissä tulee huomioida se, ettei vauva osaa vielä kannatella niskaa kunnolla. Siksi köröttelyiden ja vauhdikkaampien leikkien aika on vasta myöhemmin. Yleensä ohjattuun muskariin osallistumisen voi aloittaa kolmen kuukauden iässä, kun vauva osaa kannatella niskaansa suhteellisen hyvin.


 

Lisää juttuja isompien vauvojen musiikkikasvatuksesta tulossa myöhemmin.


Lähteet:

Alho Eve, Hautsalo Hilkka & Perkiö Soili - Vauvojen laulun aika. 2002

Jantunen Johanna, Kaksplus.fi: https://kaksplus.fi/vauva/vauvan-kehitys/10-tapaa-nukuttaa-vauva-kohinalla-nain-varot-ettei-han-jaa-white-noise-koukkuun/

Kivelä-Taskinen Elina: Rytmikylvyn Pikku-kuplat, 2012

Lithovius Satu, Vau.fi: https://www.vau.fi/vauva/nain-autat-lapsen-puheen-kehitysta/

Pajunen Elina, Aamulehti.fi: https://www.aamulehti.fi/ihmiset/art-2000007409956.html 

Perkiö Soili & Huovi Hannele: Vauvan vaaka - lauluja ja leikkejä vauvaperheille. 2002

Kommentit

Suositut tekstit