Puolivuotias vauva - kuuden kuukauden kuulumiset

Pikku Joe on puolivuotias. Tuntuu haikealta, että yli puolet vauvavuodesta on takana. Olen alkanut nähdä unia töihin paluusta, vaikka siihen on vielä lähes puoli vuotta aikaa. Johtuu varmaan elokuun alusta, jolloin yleensä palaan töihin kesälomalta. Mielelläni olen vielä kotona tallentamassa sydämeeni mahdollisimman monta hetkeä vauvan kanssa - ja toki sähköiseen muotoon tänne blogiin. Tässä kuuden kuukauden kuulumiset, olkaa hyvät!



Pikku Joe on edelleen kova liikkumaan niin kuin viiden kuukauden iässäkin. Hän ryömii nopeasti, ihmettelee, läpsyttelee käsillään ja hekottelee lähes kaikelle näkemälleen. Lisäksi hän on oppinut aukaisemaan laatikoita ja kaappeja. Pistorasiat, johdot ja kaikki muu kielletty kiinnostaa. Täytyy babyproofata koti pian!

Pikku Joe oleskelee usein kyljellään ikään kuin yrittäisi kääntyä istumaan. Olen auttanut häntä kääntymään siitä asennosta istuma-asentoon. Pikku Joen selkä vaikuttaa kuitenkin vielä sen verran veltolta, ettei valmiuksia istumiseen ole tarpeeksi. Pideämme häntä kyllä puoli-istuvassa asennossa rattaissa, sylissä ja sitterissä.

Odotan kovasti, että voisimme istuttaa Pikku Joe'ta syöttötuolissa. Se helpottaisi paljon syömistä ja voisimme syödä koko perhe samaan aikaan. Tällä hetkellä syöminen tapahtuu niin, että Pikku Joe istuu sylissä ja siinä samalla sitten vanhempi tarjoilee lusikkaan ruokaa.   Tuntuu, että kaikki aika menee  ruuanlaittoon, Pikku Joen syömiseen, omaan syömiseen, Pikku Joen putsaamiseen, itseni putsaamiseen ja jälkien siivoamiseen. Olen kuitenkin iloinen siitä, kuinka innokkaasti Pikku Joe maistelee kaikkea mahdollista. Hän syö usein samaa ruokaa meidän vanhempien kanssa (toki ilman suolaa ja muita kiellettyjä ainesosia). 


 

Pikku Joen kielellinen kehitys on mennyt paljon eteenpäin.  Hän sanoi ensimmäistä kertaa vasta kuuden viikon iässä "äiti". Välillä tämä sana jäi vähemmälle, mutta kuuden kuukauden iässä se on löytynyt uudestaan. Hän hokee jatkuvasti "äiti" sekä muita äitiä muistuttavia sanoja, kuten "ättä", "äippä" ja "äijä". Kyllä sydän sulaa, kun minua niin iloisesti aina kutsutaan.

Teimme Pikku Joen isän kanssa testin, jossa Pikku Joen piti erottaa kolme eri sanaa katseellaan.  Vaihtoehdot olivat kissa (kuva), äiti ja isi. Hän katsoi oikean sanan kohdalla oikeaa kohdetta. Kokeilimme monta kertaa. Pari kertaa Pikku Joe on sanonut kissan kuvaa katsoessa oma-aloitteisesti "kitta". Ei ole siis matkinut tätä äännettä perässä.

Pikku Joen ensimmäinen hammas on puhjennut. Huomasimme sen siitä, että nokkamukin nokka oli aivan jyrsitty. Se ehti olla käytössä ehkä kaksi kertaa ennen kuin meni pilalle. Hampaan puhkeaminen tapahtui melko kivuttomasti. Kovasti kuitenkin hampaat ovat kutisseet ja kutisevat edelleen. Kaikkea pitää jyrsiä ja kuolaa valuu. 

 


Olen täysimettänyt Pikku Joen kuuden kuukauden ikään asti  ja haaveilen jatkavani imetystä ainakin vuoden ikään. Vähän jännittää, miten se sujuu tulevien hampaiden kanssa, mutta toistaiseksi on mennyt hyvin. Yhden kerran Pikku Joe puraisi minua rinnasta ja säikähdin niin, että huudahdin: "au!". Pikku Joe säikähti reaktiotani vielä enemmän ja parahti itkuun. Sen jälkeen hän ei ole enää purrut. Ehkä hän totesi, että niin on parempi meille molemmille. Ainakin toivon niin.

Pikku Joe muutti omaan huoneeseen nukkumaan. Hän nukkuu siellä yhtä hyvin tai ehkä jopa paremmin kuin isän kanssa makuuhuoneessa. On ollut ihanaa päästä takaisin omaan sänkyyn nukkumaan. Olen nukkunut keväästä asti sohvalla, etten heräisi Pikku Joen jokaiseen äänen yöllä.

Olemme puuhailleet paljon kesäjuttuja. Olemme käyneet mökkeilemässä, keinumassa puistossa, ihastelemassa luontoa, piknikillä, kesäkahviloissa ja rannalla kastamassa varpaita veteen. Kesä on ollut tavallista rennompaa aikaa, kun koko perhe on ollut kotona. Vähän jännittää, miten pärjään syksyllä, kun olen päivät yksin kotona pienen ikiliikkujan kanssa. Eiköhän se kuitenkin hyvin mene, kunhan totun. 


 

Lopuksi kuuden kuukauden strategiset mitat (suluissa syntymämitat)

  • Paino 8020 g (3335 g)
  • Pituus 70,5 cm (52 cm)
  • Päänympärys 46 cm (35,5 cm)

Kommentit

Suositut tekstit