Mikä auttaa jaksamaan pikkulapsiarjessa?

Kun syksy etenee, auringonvalo vähenee ja taudit jylläävät, voi jaksaminen pikkulapsiarjessa olla koetuksella. Varsinkin, jos öisin nukutaan huonosti. Siispä listasin arjen valonsäteitä. Asioita, jotka helpottavat arkeamme vauvan ja taaperon kanssa. Kun tein listan, huomasin, että aika moni asia on meillä hyvin.

Kuten Dubledore toteaa: "Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light."


Arjen helpotukset

🌞 Kauppatilaus kotiin. Tilaamme Prismasta kerralla viikon ruuat kotiin. Ei tarvitse mennä kauppaan, ja kauppatilauksen purkaminen on taaperon mielestä oikein hauskaa puuhaa! Tilaus hoituu samalla vaivalla kuin kirjoittaisi kauppalistan kauppaa varten.

🌞  Helpot ruuat. Laitan ruokaa usein vauva toisessa kädessä taaperon kanssa, joten arkena laitamme vain todella helppoja ja yksinkertaisia ruokia. Hyödynnämme puolivalmisteita ja valmisruokaa. Teemme ruokaa kerralla paljon, että siitä söisi useana päivänä.

🌞 Taaperon oma kerho. Pikku Joe käy omassa kerhossa kaksi kertaa viikossa kahden tunnin ajan. Sillä välin saan ottaa vähän rennommin. Juon rauhassa kahvia, leikin vauvan kanssa tai käyn vaunulenkillä.

🌞 Perhekerhot. Niissä näkee muitakin aikuisia ja lapsia, on mielenkiintoisia leluja, kahvia ja joku muu voi pitää vauvaa sylissä välillä.

🌞 Äiti - vauva pilates. Käyn joka viikko vauvan kanssa pilateksessa kaksin. Olen niin sidottu imetykseen, että olisi vaikeaa mennä yksin ohjatulle liikuntatunnille. Onneksi löytyy myös vauvoille ja vanhemmille yhteisiä liikuntaharrastuksia!

🌞 Parisuhdeaika. Olemme varanneet puolisoni kanssa kalenterista aikaa yhdessäololle ainakin kerran viikossa. Teemme kotona jotain kaksin lasten nukkuessa. Kerran kuussa pyrimme käymään treffeillä kodin ulkopuolella. Tällä hetkellä vauva kulkee vielä mukanamme treffeillä. Kun hän alkaa huolia kunnolla muutakin ravintoa kuin rintaa, voisimme mennä treffeille ihan kahdestaan.

🌞 Laatuaika lasten kanssa. Tilaisuuden tullen vietän molempien lasten kanssa aikaa erikseen. Tuntuu suorastaan levolta saada keskittyä vain yhteen lapseen kerralla. Huomaan, että se tekee hyvää kodin ilmapiirille ja vähentää mustasukkaisuutta.

🌞 Lapsiperheiden kotipalvelu. Meillä käy välillä työntekijä lapsiperheiden kotipalvelusta. Hän voi viedä vaikka taaperon pariksi tunniksi leikkipuistoon, että minä saan levätä vauvan päiväunien ajan tai laittaa rauhassa ruokaa perheelle. 

🌞 Ystävät. Olen onnellinen, että minulla on ystäviä - lapsellisia ja lapsettomia. Muiden vanhempien kanssa on hauskaa puuhailla jotain yhdessä lasten kanssa ja saada vertaistukea samassa elämäntilanteessa. Mielelläni näen myös lapsettomia ystäviäni, kuulen heidän elämästään ja juttelen kaikesta muusta kuin lapsista.

🌞 Tukiverkosto lähellä. Meillä asuu lähellä molempien lasten isovanhemmat, kummeja ja ystäviä. Saamme aina jostain apua, kun vain pyydämme. 

🌞 Oma aika. Koska vauva ei hyväksy tuttipulloa, oma aikani on rajallinen. Se on silti tarpeen, edes tunnin - pari päivässä. Vietän päivittäin omaa aikaa iltaisin lasten nukkuessa tai jos he sattuvat nukkumaan päiväunet samaan aikaan. Välillä on tarpeen poistua kotoa yksin vaikka pyörälenkille. Olisin mielelläni yksin pidempiäkin aikoja, mutta kaikki aikanaan. Järjestämme omaa aikaa myös puolisolleni.

🌞 Kantoreppu. Välillä on niitä päiviä, kun vauva haluaa olla vain sylissä. Kantorepun avulla saan kädet vapaiksi. Minulla tulee itsellenikin ihanan rauhallinen olo, kun joku tuhisee sylissäni.

🌞 Musiikki. Musiikista on apua moneen pulmaan: vauvan itkuun, taaperon vaikeisiin siirtymätilanteisiin ja viihdyttämään lapsia oman vessareissuni ajaksi. Musiikki on perhettä yhdistävä voima. Soitamme ja laulamme paljon yhdessä ja luomme hyvää me-henkeä. Hyvä sinä, hyvä me, hyvä meidän perhe!

🌞 Ulkoilu. Ulkoilemme taaperon ja vauvan kanssa joka päivä (ellei olla todella kipeitä tai ole aivan järkyttävä keli). Ulkona kaikki ovat paremmalla tuulella, myös minä. Ei tarvitse aktiivisesti viihdyttää taaperoa, kun hän keksii itse tekemistä ja vauva nauttii, kun saa seurailla vierestä. Parhaimmillaan naapurin lapsetkin tulevat mukaan leikkimään.  

🌞  Lasten viikkokalenteri. Merkitsemme aina päiväohjelman kalenteriin kuvakortein. Taaperoa rauhoittaa, kun hän tietää, mitä tänään tapahtuu.

🌞 Imetys rinnasta missä ja milloin vain. Aiemmissa kohdissa olen maininnut imetyksen lähinnä rajoittava tekijänä, mutta enemmän siitä on meille iloa. On helppoa, kun ravinto kulkee aina ja kaikkialla mukana. Imetän myös ulkona, niin ei tarvitse kiiruhtaa kotiin sen takia, että vauvalle tulee nälkä. 

🌞 Huumori. Huonot puujalkavitsit, musta huumori ja vanhemmuusmeemit piristävät päivää. Toisen lapsen kohdalla osaan jo ottaa vähän rennommin ja nauraa, jos kaikki ei mene kuin Strömsössä. Nauramme ja höpsöttelemme paljon myös lasten kanssa.

🌞 Perheen yhteinen aika. Liian usein on kotitöitä, ruuanlaittoa ja tylsiä aikuisten velvollisuuksia. On ihanaa, kun joskus pysähdytään viettämään yhdessä aikaa koko perheenä. 

🌞 Lastenohjelmat. Siitä voi olla montaa mieltä, ovatko ne hyväksi lapselle. Sanoisin, että ovat kuitenkin perheen kokonaishyvinvoinnin kannalta välillä paikallaan. Varsinkin silloin, jos kaikki ovat sairaita, huutavat ja itkevät yhtä aikaa.

🌞 Lapset itsessään. Vaikka lasten sairastelu, uhmaikä ja pukemistaistelut vievät välillä kaikki mehut, tuovat lapset niin paljon valoa elämään. Joka päivä mietin, kuinka ihanat lapset meillä on. Elämämme olisi aika tylsää, pimeää ja hiljaista ilman heitä. 


Mikä helpottaa sinun (pikkulapsi)arkea? Pistä parhaat vinkkisi jakoon kommentteihin. Niille voi olla käyttöä marraskuussa.👇

Kommentit

  1. ❤️❤️❤️

    VastaaPoista
  2. Minun pikkulapsiaika on jo ohi, mutta lisäisin listaasi vahvasti kirjat, kirjojen katselemisen ja lukemisen, kirjojen äärelle pysähtymisen, kainalokkain olemisen ja silittelyn.

    Ja nuo kotihommat voi olla myös mukavaa yhdessä tekemistä. Niistä lapset saavat elämänkokemuksia ja elementtejä leikkeihinsä.

    Kaikkea hyvää sinulle elämäsi yhteen ihanimpaan aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja hyvän toivotuksista! Hyviä lisäyksiä! ❤️ Kirjat ovat myös meillä arjessa joka päivä mukana, useita kertoja päivässä. Pikku Joe on ihana lukutoukka ja nautin, kun saan hänen kanssaan joskus ihan rauhassa lukea kirjaa. Molempien lasten kanssa lukuhetket yhtä aikaa ovat välillä aika stressavia, kun Valppu haluaisi lähinnä syödä kirjaa ja repiä sivuja. Aikanaan hänkin varmasti oppii ja on tärkeää myös saada tutustua kirjoihin. Itse kuuntelen äänikirjoja samalla, kun pesen vaikka vessaa. Melkein kuin omaa aikaa, heh. :)

      Lapset ovat myös joissakin kotitöissä ja ruuanlaitossa mukana ikätasoisesti. Sen olisikin voinut lisätä listaan.

      Terkuin, Eerika (en saanut jostain syystä Google-tiliäni liitettyä vastaukseen)

      Poista
  3. Mielestäni selkeä päivärytmi on tärkein arjen helpotus, kun kaikki tietää mitä tehdään milloinkin. Myös lasten oma kalenteri missä on merkattu kuvilla, mitä minkäkin päivänä tapahtuu on hyvä.
    Minun arkea piristää kuitenkin kun välillä unohtaa kaiken kaaoksen ja sotkun ja vain on lasten kanssa ja tehdään mitä he haluavat.
    Joskus lahjon myös lapsia siivoushommiin herkkupalkalla tai ylimääräisellä peliajalla. Lapsetkin osaavat auttaa yllättävän paljon kotihommissa, jos sille päälle sattuvat.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista, hyviä pointteja! Meilläkin on selkeä päivärytmi, tosin vauva tuo siihen välillä pieniä poikkeamia. Taaperon rytmin mukaan yritetään sulautua kaikki. Se helpottaa kyllä arkea! Joskus taas minuta stressaa rytmi, kun pitäisi olla tiettyyn aikaan kotona unilla tai syömässä. Pidemmän päälle on kuitenkin kiva, että elämää voi ennustaa vähän.

    Totta sekin, että on tärkeää välillä vain unohtaa kaaos ja sotku ja keskittyä täysin lapsiin. <3 Meillä koti on usein sen mukainen...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit