Toisen lapsen ristiäiset ja bloginimen paljastus

Toisen lapsemme ristiäisiä juhlittiin pari viikkoa sitten. Hän sai pitkän pohdinnan jälkeen oman nimen.  Vauvan oikeaa nimeä en kuitenkaan paljasta julkisesti blogissa niin kuin en hänen isoveljensäkään.

Instagram-seuraajani tilillä @ihmeitailmassa keksivät hyviä ehdotuksia vauvan bloginimeksi. Vauvan isoveli "Pikku Joe" keksi myös nimiä. Ehdotuksista vauvan bloginimeksi muodostui:

Valppu Vaavi Oiva Vauva Vauvaxilla Vappu Valpuri-Einari. Lyhyemmin häntä kutsutaan blogissa nimellä Valppu. Se on melkein kuin vappu, jolloin hän on syntynyt. Jos tunnet minut blogin ulkopuolelta, saat toki kysyä minulta vauvan oikeaa nimeä yksityisesti.

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*

Ristiäisten kulku

Ristiäispäivän aamuna vauva oli mahakipuinen ja itkuinen. Meinasi pieni epätoivo iskeä. Onneksi itse juhlissa kaikki meni hyvin. Otin mukaan kantorepun, jossa vauva sai nukkua tehotirsat juuri ennen kastetilaisuutta. Nukkuneena ja imetettynä hän hymyili kuin aurinko  lähes koko juhlien ajan.

Pikku Joekin oli hienosti kasteen ajan perheen ja kummien vierellä. Kun vauvan pää kastettiin vedellä, hän sai kunniatehtävän kuivata sen pyyhkeellä. Harjoittelimme kuivausta ennen juhlia kotona kerran.

Kaste eteni perinteisen kaavan mukaan. Oli virsiä, raamatun lukua, siunausta ja rukousta. Oma äitini on eläköitynyt kanttori, niin hän pystyi kätevästi säestämään virret. Pappikin oli meille entuudestaan tuttu.

Teimme Sakarin kanssa oman laulun vauvalle ja esitimme sen, kun vauva oli kastettu ja saanut nimen. Minä lauloin vauva sylissä ja Sakari säesti kitaralla. 

Pikku Joekin sai aikoinaan oman laulun (katso YouTube). Kuvasimme kännykkäkameralla Valpun laulun talteen, mutta aiomme äänittää siitä myöhemmin kuultavaksi vähän laadukkaaman version. Voit kuitenkin katsoa Valpun laulun sanat tämän blogitekstin lopusta.

Kasteen jälkeen juotiin kahvit, ja minä imetin sillä välin Valppua. Kun olimme Valpun kanssa valmiita, osa vieraista teki jo lähtöä. Juhlat menivät osaltani vähän ohi. Nautin silti ja olin onnellinen, että kastetilaisuus meni niin hyvin. 

Ristiäisten jälkeen minä lähdin kotiin lasten iltatoimille, ja muut jäivät siivoamaan. 

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*

Ristiäisjärjestelyt

Tila

Juhapaikka oli aivan meidän kodin lähellä seurakuntatalolla. Tampereen seurakuntiin kuuluville tilavuokra ei maksanut mitään. Jos vain pystyy, suosittelen järjestämään ristiäiset muualla kuin kotona. Ei tarvitse siivota. Juhlissa riittää tarpeeksi stressattavaa muutenkin.

Tarjoilut

Leivoin jo kuukausi etukäteen pakkaseen raparperipiirakkaa tällä reseptillä. Oli muuten todella hyvää pakastettunakin! Tarjolla oli vaniljakastiketta kylkeen, vaikka ei välttämättä tarvitse.

Kaikki muut tarjoilut tulivat valmiina tai muut leipoivat. Täytekakun tilasin Linkosuolta, äitini leipoi voileipäkakun ja anoppini porkkanakakun. Keksit ja muut pienet naposteltavat ostettiin kaupasta. En suosittele missään nimessä tekemään vanhempana itse kaikkea, ellei sitten nauti erityisesti leipomisesta ja stressistä.

Keittiötyöt ja koristelut

Äitini ja anoppini hoitivat pääasiassa keittiötyöt ja koristeet: laittoivat ruokaa tarjolle, keittivät kahvia, siivosivat ja koristelivat. En olisi itse pystynyt mitenkään hoitaa vauvaa, keittiötä ja koristeita samalla. Sakarillakin oli täysi työ taaperon ja esitystekniikan kanssa. 

Äiti ja anoppi olivat keränneet kauniita luonnon- ja puutarhakukkia kahvipöytiin. Tarjoilupöytää koristivat myös vauvan nimikyltti, valokuva ja pöytäliinoista leikatut kaitaliinat.

Perinteet

Kasteöydällä oli minun sukuni perinnekulho ja -liina. Myös vauvan ristiäismekko oli minun suvusta. Se on minun mummon vanhasta hääpuvusta tehty. Mekkoon on kirjailtu kaikkien lapsien nimet, jotka siinä on kastettu. Oma äitini on tehnyt kaikkien lastenlastensa ristiäisiin voileipäkakun.

Vaatteet

Tilasin itselleni, Valpulle ja Pikku Joelle samisteluvaatteet hyvissä ajoin Nakoalta. Sakarille ei löytynyt sieltä vaatetta, mutta hän puki kauluspaidan samaan sävymaailmaan.

Valokuvat

Yleensä juhlissa kuvat ovat laatua puhelinräpsyt, joissa jokainen katsoo eri suuntiin. Siksi tilasimme valokuvaajan ikuistamaan ristiäisiä. Vieraat saivat keskittyä nauttimaan juhlista kuvaamisen sijaan. 

Tuli muuten upeita kuvia, tosin tämä Blogger heikentää vähän kuvalaatua. Tähdellä* merkityt blogitekstin kuvat ovat Julianna Pyykön ottamia. Suosittelen häntä lämpimästi! Paljon hienoja kuvia jäi vielä julkaisematta, sillä en halua tunnistettavia kasvokuvia lapsistani blogiin. 

Juliannan kuvia löytää lisää Instagramista @valokuvaajajuliannapyykko ja hänen nettisivuiltaan.

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*

Valokuvaaja: Julianna Pyykkö*


Valpun ristiäislaulu "Kevään odotus"

Sanat: Eerika Kapanen

Taivas on vaaleanpunainen
Ilmassa tuoksuu kevät
Mustarastas laulaa
On pesimäaika jo

On vappupallo ostettu
ja sima korkattu
Vielä jotain puuttuu,
että kevään saisimme:

hahtuvainen tukka,
ensiparkaisu,
kymmenen pientä varvasta
ja nenätuhina

Sinä tuot kevään
Saat krookukset kukkimaan
Silmut aukaiset puista

Sinä tuot kevään
Saat auringon paistamaan
Sydämet sulatat ja jään,
meidän rakas pikkuinen

Täällä sua odottaa
monta ystävää,
äiti, isi, velikin,
siis tervetuloa jo:

hahtuvainen tukka,
ensiparkaisu,
kymmenen pientä sormea
ja nenätuhina

Sinä tuot kevään
Saat krookukset kukkimaan
Silmut aukaiset puista

Sinä tuot kevään
Saat auringon paistamaan
Sydämet sulatat ja jään,
meidän rakas pikkuinen

Sinä tuot kevään
Sinä tuot kevään


Lue myös Pikku Joen ristiäiset:
Korona-ajan ristiäiset ja vauvan oma laulu

Kommentit

  1. Todella kauniit sanat ristiäislaulussa ❤️

    VastaaPoista
  2. On onni saada oma ristiäislaulu❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelen niin myös, ja ilo oli tehdä ja laulaa. ❤️

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit