Pikku Joe 1 v 8 kk - vauvajuttuja, valinnan vaikeutta ja mielikuvitusleikkejä

Blogini on ollut viime aikoina raskauspainottoinen, mutten ole suinkaan unohtanut esikoistamme. Kuinka voisinkaan, kun hän pitää minut työn täyteisenä päivät pitkät? Pikku Joe täytti pari viikkoa sitten vuosi ja kahdeksan kuukautta. Nyt niitä Pikku Joen kuulumisia. 


Vauvat kiinnostaa

Varhaisultran jälkeen kerroimme Pikku Joelle, että äidillä on vauva masussa. Siitä lähtien Pikku Joe on ollut hyvin kiinnostunut vauvoista ja suhtautuu niihin myönteisesti. Pikku Joe haluaa katsoa uudestaan ja uudestaan albumia, jossa on hänen odotus- ja vauvakuviaan.

Pikku Joe on päässyt tapaamaan ihan oikeaa vauvaa, pientä serkkupoikaa. Serkkuvauva on Pikku Joen mielestä "nöpö" eli söpö. Hän haluaa silittää vauvaa ja silittääkin oikein nätisti. Kun minä pidin serkkuvauvaa sylissä, Pikku Joe oli vähän mustasukkainen tai ainakin halusi olla paljon minun sylissäni sen jälkeen. 

Tässä keskustelu, jonka kävimme yhtenä iltana Pikku Joen kanssa:

Minä: "Hyvää yötä! Äiti ja isi rakastaa sinua. Ja pieni vauva äidin masussa rakastaa sinua."

Pikku Joe: "Ottaa!"

Minä: "Ei vauvaa voi vielä ottaa pois. Hänen täytyy kasvaa vielä. Hän tulee sitten, kun on valmis. "

Pikku Joe: "Niti, niti." (Äännellen kuin söpön eläimen nähdessään ja silittäen ädin mahaa)

Myöhemmin Pikku Joe on keksinyt, että vauva tulee hänen kanssaan leikkimään roska-autolla ja ambulanssilla. Jää nähtäväksi, jaetaanko sitten lelut sovussa.  

 



Valinnan vaikeutta

Pikku Joelle on iskenyt valinnan vaikeus. Olen lukenut, että oman tahdon ilmaisemista voisi harjoitella antamalla kaksi eri vaihtoehtoa, kuten: "Haluatko juoda vettä vai kauramaitoa?" Ongelma on se, että Pikku Joe ei osaa päättää niistä kumpaakaan. Jos hän sanoo, että haluaa vettä ja annan hänelle vettä, hän huutakin: "Kauraa!" Jos taas annan hänen valitsemaansa kauramaitoa, hän huuta: "Vettä!" Tätä jatkuisi loputtomiin, ellen lopulta päättäisi hänen puolestaan.

Samat jahkailutilanteet ovat esimerkiksi iltalauluissa. Hän saattaa kesken valitsemaansa laulua pyytää jotain toista ja kolmatta ja neljättä laulua. Sinänsä samaistun häneen. En minäkään osaa aina päättää! Silti pitää päättää. Kun on tehnyt päätöksen ja siinä pysyy, on elämä helpompaa.

Voi olla, että valintojen tekeminen on Pikku Joelle vielä liian vaikeaa tai sitten valinnan vaikeus enteilee alkavaa uhmaikää tai tahtoikää. Vai miten se pitäisi nykysin sanoa?

Mitään suurempia kiukkukohtauksia Pikku Joelle ei tule, mutta taitavasti ja tietoisesti hän tekee kiellettyjä asioita. Usein nämä liittyvät tilanteisiin, joissa hän on väsynyt, nälkäinen tai muuten turhautunut. Enimmäkseen hänen kanssaan on  helppo olla. Esimerkiksi pukeminen sujuu sutjakkaasti.  

Mielikuvitusleikkejä

Pikku Joen mielikuvitus on kehittynyt viime aikoina paljon tai sitten minä olen vasta oppinut ymmärtämään häntä. Hän leikkii paljon leikkejä, jotka hän on ihan itse keksinyt.

Tässä pari esimerkkiä Pikku Joen mielikuvitusleikeistä:

Pikku Joe syöttää "Ainu puppis" -pehmopupua.  Ainu-pupu on pieni vauva. Ainua sattuu, koska hänellä on haava. Pikku Joe hoitaa ja silittää häntä.

Tyhjä Herra Hakkaraisen ksylitolipastillirasia on leikeissä mukana. Pikku Joe on keksinyt, että hän voi ottaa siitä leikisti pastilleja. Hän syöttää leikkipastilleja äidille ja isille. 

Autoilla ja koneilla Pikku Joe on leikkinyt jo kauan. Autot ajavat ja ääntelevät monin eri tavoin. Renkaista, moottorista ja peruutuksesta lähtee oma ääni. Kuski kääntää rattia "näin näin näin" ja painelee nappuloita. Autot voivat mennä myös parkkiin tai niitä voidaan korjata. 


Tällaisia kuulumisia Pikku Joella. Seuraavan kerran päivittelen taas omia kuulumisia ja miten raskausjutut etenee. Viikon päästä on nt-ultra!

Kommentit

  1. Kiitos Eerika näistä Joen kuulumisista. Nämä tuottavat paljon iloa🥰💖

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit