Top 20 hankinnat vauvalle: 0-6 kk

 Julkaisu sisältää affliate-mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä. 

Tein Top 20 -listan hankinnoista alle puolivuotiaalle vauvalle. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Olen kirjoittanut listan erikseen listan imetystarvikkeista. Voit lukea sen täältä: Top 12 imetystarvikkeet.

Mikä on hyvä hankinta, riippuu todella paljon vauvasta ja hänen perheestä. Esimerkiksi monille vauvoille tutti on ihan ehdoton hankinta, mutta meidän vauva ei suostunut tuttia syömään, vaikka monta erilaista kokeiltiin. Kannattaa jättää ainakin osa hankinnoista siihen asti, että vauva syntyy. Opit tuntemaan, mikä toimii teillä ja mikä ei.

Top 20 hankinnat vauvalle

1 Äitiyspakkaus. Ilmaiseksi kaikkea hyödyllistä vauvalle, kuten vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Äitiyspakkauksen laatikko käy hyvin myös ensipedistä. Meillä vauva nukkui vastasyntyneenä yönsä pinnasänkyyn nostetussa äitiyspakkauksessa. Päiväuniaikaan siirsimme laatikon usein olohuoneen lattialle, jotta näimme vauvan. Ei tarvinnut erikseen mitään unipesää tai kehtoa.

2 Pinnasänky. Vauvamme on nukkunut alusta asti yönsä pinnasängyssä. Kannattaa ostaa kerralla muunneltava pinnasänky, niin et tarvitse vauvalle montaa eri sänkyä. Me ostimme käytettynä Ikean Sundvik-pinnasängyn, josta saa pohjaa laskettua vauvan kasvaessa. Pinnasängystä saa myös yhden laidan irrotettua, jolloin se käy isommankin lapsen sänkynä. 

Unilla äitiyspakkauksessa

3 Kapalointiliina. Kapaloimme vauvan yöunille noin kolmen kuukauden ikään asti, kunnes hän alkoi kääntyilemään ja tarvi kädet vapaiksi. Kapalointi pidensi vauvan unipätkiä yöllä, kun hän ei heräillyt jatkuvasti omien käsien säpsähtäviin liikkeisiin. Kapalointiin käytimme *Done By Deerin kapalointiliinoja. Myöhemmin liinat ovat toimineet mm. vaunuverhoina, peittoina, harsoina ja ruokalappuina. 

4 Unipussi. Meille tuli heti selväksi, ettei peitto pysy vauvan päällä. Tähän ratkaisuksi löytyi unipussi. Vauvamme siirtyi unipussiin noin kolmen kuukauden iässä, kun hän alkoi kääntyilemään. Unipussin valinnassa kannattaa oottaa huomioon vuodenaika, lapsen kehitys, koko ja onko hän kylmä- vai kuumakalle Meidän vauvamme ei palele helposti. Hänelle sopiva unipussin paksuus on ollut talvella 1 tog ja kesällä 0,2 tog. Muuten säätelemme lämpötilaa vaatetuksella.  

5 Itkuhälytin. Itkuhälyttimiä on joka lähtöön. Kalleimmissa malleissa saattaa olla paljon turhia ominaisuuksia. Esimerkiksi en ole ikinä kokenut tarvetta ottaa videopuhelua vauvani kanssa. Toisaalta halvimmat mallit saattavat olla melkoisia patterisyöppöjä, eivätkö kestä pakkasta. Meillä on käytössä *CAPiDi-itkuhälytin. Valitsimme sen, koska se on helppokäyttöinen, kestää hyvin pakkasta ja siinä on pitkä kantavuus sekä akunkesto

Unipussi
Kapalointiliina ja itkuhälytin

6 Vaatteet. Äitiyspakkauksesta saa hyvän määrän, mutta enemmänkin tarvitaan. Kannattaa hankkia  mahdollisuuksien mukaan käytettynä, sillä vauvan vaatteet jäävät pian pieniksi ja niihin uppoaa valtavasi rahaa uutena. Mitä vaatteita tarvitsee, riippuu vuodenajasta. Vau.fi -sivustolla on listattu hyvin, mitä vaatteita tarvitsee kesä- tai talvivauvalle. Vähän enemmän kyllä ostaisin bodyja, jos vauva on samanlainen sinappi- ja puklulinko kuin meidän vauva oli ensimmäisinä kuukausinaan.  

7 Kaukalopussi.  Tätä suosittelen viileämpään vuodenaikaan. Meillä oli vauvan ensimmäisenä talvena käytössä *Nordic Crown Oslo -kaukalopussi. Kaukalopussi on autossa turvallisempi vaihtoehto kuin paksut toppavaatteet. Turvavaljaat saa asetettua tiiviisti vauvan ympärille pussin sisään. Automatkoilla oli todella kätevää, kun vauvalle ei tarvinnut pukea paljon ulkovaatteita pääälle. Käytimme tätä untuvapussia myös vaunukopassa pakkaskeleillä. 


Kaukalopussi

Kotiutumisvaatteet sairaalaan

8 Harsoliinaat.  Harsoja voi käyttää vähän kaikkeen. Niitä on hyvä olla paljon! Meillä on Jutta-merkkisiä harsoja, joita saa esimerkiksi Prismasta. 

9 Hoitolaukku. Hoitolaukku kulkee siellä missä vauvakin. Hoitolaukuksi käy mikä tahansa laukku tai reppu, jossa on tarpeeksi lokeroita. Minulla ei ollut valmiiksi mitään hyvää laukkua tai reppua, joten ostin uuden. Laukuksi valikoitui *Petite Chérien hoitolaukku. Siinä tuli mukana hoitoalusta, jota voi käyttää reissussa vaipanvaihtoon. Laukun saa kätevästi kiinnitettyä vaunuihin kiinni. Laukku näyttää siltä, että sitä kehtaa käyttää muutenkin kuin vauvan kanssa. 

Hoitolaukku ja turvakaukalo kätevästi ratasrungossa


 

10 Turvakaukalo Jos kuljetat vauvaa autossa, tarvitset turvakaukalon. Meillä on käytössä Cybex Cloud Z i-Size, jonka saa todella helposti kiinnitettyä Base Z -alustaan. Turvakaukalo on käytännöllinen, sillä sen saa kiinnitettyä adaptereilla Cybexin ratasrunkoon esimerkiksi kauppareissun ajaksi. Turvakaukalon saa myös makuuasentoon, niin vauva voi jatkaa siinä unia auton ulkopuolella. 

11 Yhdistelmävaunut. Merkiksi valikoitui Cybex Priam. Valitsimme nämä yhdistelmävaunut siksi, että ne menevät helposti ja nopeasti todella pieneen tilaan. Kaikista kokeilemistamme merkeistä tämä oli ainut, jonka ratasrunko mahtui pienen automme peräkonttin renkaat irrotettuina. Onhan nämä myös todella tyylikkäät ja laadukkaat. Valitsimme ratasrungnon väriksi kauniin ruusukullan.


Cybex Priam vaunut


12 Kylpyamme. Meillä on käytössä Ikean kylpyamme. Vastasyntynyttä vauvaa jaksoi hyvin kannatella kädellä samalla, kun pesi häntä. Siinä vaiheessa, kun vauva alkoi jo painaa enemmän, rimpuili eikä osannut istua, *kylpytuellinen amme olisi ollut kiva. Nyt kun vauva osaa jo istua, Ikean kylpyamme on taas hyvä.

13 Vakuutus vauvalle. Päivystyksessä on ikävä jonottaa, mutta kahta kauheampaa se on vauvan kanssa. Siksi hankimme OP Pohjolan syntyvän lapsen vakuutuksen. Vakuutukselle on ollut vauvavuonna käyttöä monta kertaa. Olemme päässeet nopeasti lääkäriin, ja vauva saanut hyvää hoitoa. Raskausaikana hankittuna vakuutus suojaa myös odottavaa äitiä. 

14 Kantoreppu. Meillä on käytössä Tula Free-to-Grow -kantoreppu. Vauva viihtyy hyvin kantorepun kyydissä, ja se tuntuu ergonomiselta itsellekin. Sitä on helppo säätää vauvan kasvun ja kantajan mukaan. Vauvaa voi kantaa rintapuolella ja selässä pää kantajaa kohti. Meille on riittänyt hyvin nämä kaksi kantotapaa. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan viihdy rintapuolella pää kantajaa kohti. Silloin hyvä vaihtoehto on Tula Explore, jossa vauvaa voi kantaa rintapuolella kasvot menosuuntaan. 


15 Sappisaippua. Okei, tämä hankinta on paremminkin vanhemmille kuin vauvalle. Sappisaippualla saa pelastettua tahran kuin tahran. Usko pois, niitä tulee vauvan kanssa paljon!

16 Sitteri. BabyBjörn-sitteri on ollut pelastus monessa tilanteessa! Me löysimme omamme käytettynä, mutta vastaava löytyy esimerkiksi *Jollyroomista . Paras ominaisuus sitterissä on, että vauva oppii keinumaan siinä itse. Meidän vauva viihtyi hyvin sitterissä keinuen samalla, kun laitoin vaikka ruokaa. Se helpotti usein myös vauvan vatsavaivoja. 

BabyBjörn sitteri


 

17 Muvipinnoitettu hoitoalusta. Meillä ei ollut varsinaista hoitopöytää, vaan hoitoalusta kylpyhuoneen tason päällä. Suosittelen muovipinnoitettua hoitoalustaa, sillä sen voi kätevästi pyyhkiä rätillä käytön jälkeen.  Se on paljon näppärämpi kuin kankainen, joka täytyisi laittaa pesukoneeseen jokaisen pissa- ja kakkavahingon jälkeen. 

18 Vastasyntyneen istuin syöttöuoliin. Meillä on käytössä Stokken Tripp Trapp -syöttötuoli. Se on erityisen hyvä siksi, että se on kasvaa lapsen mukana. Tuolia voi käyttää jo vastasyntyneelle Newborn Setin kanssa. Näin vauva pääsee jo pienestä pitäen osallistumaan perheen yhteisiin ruokailuhetkiin.  Miinuspuolena Tripp Trapissa on hinta. Onhan se todella kallis ja jokainen lisäosa maksaa erikseen. Mietimme vaihtoehdoksi myös vastaavaa edullisempaa  Hauck Alpha+ -syöttötuolia.


Stokke Tripp Trapp Newborn Set

 

19 Vaippaihottumaspray. *ACON Minicare Diaper Rash Spray on ainut, joka on auttanut vauvan vaippaihottumaan. Sinkkivoiteet ja talkit ovat jääneet käyttämättä.

20 Lelukaari. Jos vauvasi viihtyy lattialla, kannattaa hankkia lelukaari. Saat hetken huilia, kun vauva leikkii lelukaaren alla. Löysimme Tori.fi:stä käytettynä tuunatun Ikean lelukaaren. Punaiset osat on maalattu valkoisiksi ja riippuvat osat vaihdettu söpöihin eläinhahmoihin. Myöhemmin lelukaari on toiminut vauvan tukena kävelyä harjoitellessa. 

 
 
*Tämä julkaisu sisältää affliate-mainoslinkkejä (merkitty *-merkillä). Voit huoletta painaa linkkejä ja tutustua tuotteisiin rauhassa. Pelkkä linkkien klikkaus ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja. Jos kuitenkin päädyt ostamaan tuotteen blogini linkkien kautta, saan siitä itselleni pienen korvauksen.

Kommentit

Suositut tekstit