Lapsemme nukkuvat samassa huoneessa - miten?

Meidän molemmat lapset Pikku Joe 3v ja Valppu 11 kk nukkuvat samassa huoneessa ja menevät samaan aikaan nukkumaan illalla.

Miten tämä on mahdollista? 

Sen minäkin olisin halunnut lukea jostain blogista ennen Valpun siirtoa Pikku Joen kanssa samaan huoneeseen. Moni asia mietitytti. Mitä jos vauva itkee öisin? Pitääkö hänet vieroittaa yöimetyksistä? Entä jos lapset herättävät toisiaan? Miten saadaan lapset nukahtamaan yhtä aikaa? 

Siirtoon on varmasti monia tapoja ja riippuu ihan perheestä, mikä toimii. Me vieroitimme ensin Valpun yöimetyksistä ja siirsimme vasta sitten Pikku Joen kanssa samaan huoneeseen.  Kerron tarkemmin tässä postauksessa, miten tämä kaikki tapahtui ja miten meillä nukutaan. 

Lähtötilanne 

Pikku Joe nukkui omassa huoneessa, omassa sängyssä läpi yön kahdeksasta kuuteen-seitsemään.Valppu taas aikuisten makuuhuoneessa omassa pinnasängyssä. Unirytmi oli muuten sama kuin Pikku Joella, mutta hän heräili useita kertoja yöllä syömään, eikä aina ollut varmasti nälkä. Heippa yöimetykset ja tutti!

Vieroitimme Valpun yöimetyksistä kymmenen kuukauden iässä. Pikku Joe oli mummolassa pari yötä, että sai nukkua rauhassa. En imettänyt öisin, vaan Sakari (lasten isä) tarjosi syliä ja lohtua Valpulle. Ensimmäisenä yönä Valppu itki pari tuntia maidon perään ja seuraavana yönä jo vähemmän. Minä nukuin eri huoneessa sohvalla korvatulpat korvilla. 

Valppu sairastui flunssaan kesken yövieroituksen. Koska hän oli jo pari yötä nukkunut ilman imetystä, emme halunneet sekoittaa Valppua enempää ja jatkoimme vieroitusta. Valppu oli flunssan takia tukkoinen, eikä pystynyt syömään tuttia. Samalla tulimme vahingossa vieroittaneeksi Valpun tutistakin.

Neljäntenä yönä Valppu nukkui kokonaisen yön ilman tuttia, maitoa ja heräämisiä. Sen jälkeen emme ole antaneet hänelle enää ollenkaan tuttia, eikä Valppu tunnu sitä kaipaavankaan.

Siirto veljen kanssa samaan huoneeseen

Valppu oli reilu viikon verran nukkunut ilman maitoa, kun siirsimme hänet isoveljen kanssa samaan huoneeseen Molemmilla lapsilla oli ennestään vähän erilaiset nukahtamistavat. Valppu oli tottunut iltasadun jälkeen nukahtamaan syliin tai sänkyyn silitellen. Pikku Joe taas itsekseen äänikirjaa kuunnellen. Yhdistin unirutiinit, että niissä olisi molemmille jotain tuttua ja uutta.  

Kerroin ennen siirtoa Pikku Joelle, että Valppu muuttaa samaan huoneeseen. Kerroin, että hän saattaa aluksi itkeä, mutta tottuu pian huoneeseen. Pikku Joe suhtautui myönteisesti siirtoon. Hänestä on kiva, ettei tarvitse olla yksin. 

Ihanat unirutiinit

Lapsilla on niin ihanat unirutiinit, että nautin heidän nukuttamisestaan (näin ei ole aina ollut). Pikku Joe luekee pikkuveljelleen kirjan Hyvää yötä, Halikuja. Molemmat lapset rakastavat sitä!

Kirjan lukemisen jälkeen annetaan hyvä yön halit, pusut ja kuunnellaan Suvi Teräsniskan Iltalauluja-albumia. Molemmat lapset rauhoittuvat musiikista ja minustakin sitä on kiva kuunnella. Valppu haluaa aluksi keinua sylissä, mutta saattaa sen jälkeen nukahtaa pienellä silittelylläkin omaan pinnasänkyyn unipupun kanssa.

Yleensä Valppu on nukahtanut jo parin-kolmen kappaleen jälkeen. Pikku Joe malttaa hienosti olla sen ajan ihan hiljaa. Jos hän ei ole nukahtanut vielä musiikkiin, hän pyytää kuiskaten itselleen mieluisan äänisadun Pikku Uneksijan satupodcastista. Tässä vaiheessa aikuinen voi poistua huoneesta ja Pikku Joe jää kuuntelemaan satua unipupujensa kanssa. Pian hänkin nukahtaa.

Välillä en poistukaan, vaan jään muuten vaan pötköttelemään lasten huoneen lattialle, koska minusta on vaan niin ihanaa ja rentouttavaa kunnella molempien lasten tuhinaa. Minusta on ihana ajatus, että veljekset saavat turvaa toisistaan.

Miten meillä nykyään nukutaan?

Molemmat lapset nukahtavat kahdeksan maissa illalla. He nukkuvat yleensä kokonaisen yön. Valppu heräilee välillä itkemään keskellä yötä, eikä se tunnu Pikku Joeta yleensä häiritsevän.

Valppu on aamuvirkku. Hän herää klo 5-6 välillä huutamaan niin kauan, että saa maitoa. On kovin nälkäinen. Välillä nousemme kaikki ennen kuutta. Toisinaan saan Valpun jatkamaan vierelläni unia aamuimetyksen jälkeen. On ihanaa pitää Valppua kainalossa, koska välillä minulla on ikävä häntä, kun hän nukkuu eri huoneessa.

Pikku Joe nukkuu hyvin koko yön kuuteen - seitsemään asti, ellei sitten herää Valpun itkuun ennen sitä.

Minä nukun paremmin, kun ei tarvitse imetysten takia heräillä tai varoa, ettei herätä Valppua omilla liikkeillä yöllä. Sakari on ottanut enemmän vastuuta Valpun yöheräämisistä, joten hän ei ehkä nuku paremmin kuin aiemmin. Toisaalta minä jouduin heräilemään kymmenen kuukautta sitä ennen yöllä, joten ehkä minäkin ansaitsen välillä lepoa.

Kommentit

  1. ❤️❤️❤️❤️Kiitos taas tästä. Suukkoja❤️

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit