Perheen palaverista ja kalenterista järjestystä arkeen

Mieleni on täynnä metatöitä, ja toisinaan lapsiperhearki tuntuu kaoottiselta. Yksi ihana suurperheen äiti vinkkasti, että kannattaa ottaa avuksi perheen viikkopalaveri, jossa suunnitellaan viikon ohjelma. Viikon ohjelman voi merkata viikkokalenteriin kuvakortein niin, että lapsetkin näkevät, mitä tapahtuu viikon ja päivän aikana. 

Tässä postauksessa esittelen viikkopalaverin ja -kalenterin idean. Ehkä niistä on apua jollekulle toiselle, jonka mieli kaipaa järjestystä. Meidän arkea ne ainakin selkeyttävät.

 


Perheen viikkopalaveri ja siihen liittyvä WhatsApp-ryhmä

Kerran viikossa istumme puolisoni kanssa iltateelle suunnnittelemaan viikon ohjelman päivä päivältä. Taaperon toiveitakin otetaan huomioon, että aikaa jäisi hänelle mieluisiin leikkeihin. Aikuisilla on kuitenkin lopullinen päätäntävalta viikon ohjelmasta.

Aikuisilla on erikseen Viikkopalaveri-WhatsApp, johon kirjaamme suunnitelman. WhatsAppiin voi myös keskellä viikkoa kirjoittaa yllättäen mieleen tulevia asioita, jotka pitäisi saada hoidettua viikon tai seuraavan viikon aikana.

Viiko-ohjelma on joustava. Tietty suunnitelma on olemassa, mutta tarvittaessa teemme muutoksia viikko-ohjelmaan. Elämä pikkulasten kanssa voi olla arvaamatonta, ja yllättäviä menoja tulee aina välillä.

Joka viikko varaamme kalenterista aikaa ainakin seuraaville asioille:

❤ Omaa aikaa minulle ja puolisolleni erikseen.

Perisuhdeaikaa. Ainakin yhtenä iltana viikosta keskitymme puolisoni kanssa oikeasti toisiimme. Keksimme illan ohjelman vuoroviikkoin.

Kauppatilauksen suunnittelu ja kauppatilauksen purku.

Kotityöt. Milloin pestään vessa ja milloin imuroidaan? Mikä olisi tällä viikolla tärkeää, mikä saa vielä odottaa?

❤ Taaperon kerho ja harrastukset, kuka vie ja hakee

Ruuanlaittoaika, jolloin tehdään suuri määrä ruokaa kerralla

Pikku Kakkosen viikkokalenteri ja kommunikaatiokortit

Inspiroiduin Leikillistä-blogin  lasten viikkokalenterista. Koska meillä ei ollut sopivia askarteluvälineitä valmiina, tuli edullisemmaksi ostaa valmis kalenteri. 

Meillä on käytössä Pikku Kakkosen viikkokalenteri. Käytämme sitä hahmottamaan taaperon päivän ja viikon kulkua. Emme siis merkitse siihen jokaista siivousta ja ruuanlaittoa, ellei taapero itse osallistu niihin.

Kalenteriin voi liimata kuvatarroin päivän tai viikon touhut. Merkitsemme kalenteriin etukäteen kerhopäivät, harrastukset ja erikoisohjelmat. Tarkemman päiväohjelman katsomme päivä kerrallaan. Nuoli näyttää, missä kohtaa päiväohjelmassa mennään.Olemme tulostaneet ja laminoineet täydennystä kuvatarroihin Pikku Kakkosen kommunikaatiokorteista.


 

Viikkokalenterin lisäksi jääkaapin ovesta löytyy kuvina:

Taaperon päivä- ja iltarutiinit. Kun tehtävä on suoritettu, saa siirtää nuolta seuraavan kuva kohdalle. 

Päivän sää

Vuodenajat

Kuukaudet

Taaperon mieltä selvästi rauhoittaa, kun edetään sovitun ohjelman mukaan. Samalla hän oppii hahmottamaan aikaa: päiviä, viikkoja, kuukausia, vuodenaikoja. Samoin meidän vanhempien mieltä rauhoittaa, kun ei tarvitse joka päivä miettiä erikseen, mitä tänään tehdään.

Päivän sää

 

Kuukaudet ja vuodenajat

Iltarutiinit

Aamurutiinit

Kommentit

  1. Luovaa toimintaa❤️❤️❤️🥰

    VastaaPoista
  2. Meillä on tuo pikku kakkosen viikkokalenteri jaettu viivalla puoliksi kahdelle pojalle. Siihen on sitten merkattu molempien viskarit, kerhopäivät ja muut menot. On kätevää kun saavat katsottua siitä mitä minäkin päivänä tapahtuu.

    VastaaPoista
  3. Kätevää! Mietinkin, mitä teen sitten, kun vauva kasvaa isommaksi ja alkaa saada omia menoja. Ei mahdu sitten niin tarkkaa päiväohjelmaa kahdelle, mutta ainakin viikkotasolla. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit