Pikku Joe vuosi ja seitsemän kuukautta

On Pikku Joen kuukausipäivityksen vuoro. Hän on nyt vuosi ja seitsemän kuukautta vanha. Joka päivä tulee uusia taitoja ja touhuja. Suurinta osaa en varmaan edes muista tai huomaa, mutta tässä niistä jotain. 


Pikku Joe puhuu pienin lausein ja sanoo monia sanoja oikein. Aiemmin on tullut lähinnä ensimmäisiä tavuja sanoista. Puhuessaan hän toistaa usein samaa sanaa monta kertaa peräkkäin.

Otetaan esimerkki. Kun Pikku Joe oli mielipuuhassaan eli lakaisi terassia isolla harjalla, hän sanoi: "Linnu linnu kakkaa laka laka pois." Suomeksi siis liinnunkakkaa lakaistaan pois. 

Toinen esimerkki. Kun Pikku Joe pyyhki pöytää rätillä, hän sanoi: "Lika lika pyyhkii pyyhkii pois pois, noin." Paljon siis tulee sanoja ja lauseita, vaikkei kielioppi ole ihan oikein. 

Pikku Joe määrittelee, mikä on hänen mielestään söpö eli "nöpö".  Ainu-pupu, eläimet ja ötökät ovat ainakin söpöjä. Isovanhemmat, kummi ja isi ovat myös söpöjä. Kun makoilin yksi ilta lattialla, Pikku Joe kiipesi minun päälleni halimaan ja sanoi: "Nöpö."

Pikku Joella on paras ystävä.  Hän on viimeisen puolen vuoden aikana ollut tekemisessä naapurin taaperon kanssa lähes päivittäin. Aluksi Pikku Joeta ei kiinnostanut yhteiset leikit, ja heillä oli "valtataistelua" keinusta. Kesän aikana he ovat päässeet valtataistelusta yli ja alkaneet leikkiä keskenään kukkuu-leikkiä, kivien keräilyä ja vaikka mitä. Muiden lasten kanssa Pikku Joe ei leiki yhtä sosiaalisesti. Heillä on ihan omat juttunsa, joille nauraa makeasti. Pikku Joe ikävöi ystäväänsä, kun tämä aloitti päiväkodin. Onneksi he voivat leikkiä yhdessä iltaisin.

 


 

Pikku Joen lempiohjelma on edelleen Isot koneet. Aiemmin kelpasi kaikki jaksot, nyt hänellä on tiettyjä suosikkikoneita. Erityisen kiinnostavia koneita ovat lypsyrobotti, ambulanssi, paloauto, nosturi, puimuri ja konttilukki. 

Pikku Joesta on hauska nostaa painavia asioita ja ähkiä "iiiih". Välillä hän ähkii huvikseen, vaikka nostaisi pienenkin asian. Pikku Joe haluaa, että minäkin nostan kaikkea painavaa, kuten maassa kiinni olevia kivenjärkäleitä. Vielä ei ole irronnut.

 Pikku Joe harrastaa perhekerhoa, vauvauintia, muskaria ja ulkoilua.  Pikku Joella on niin paljon energiaa, että melkein joka päivä on mentävä jonnekin. Jos ei harrastuksiin, niin sitten ulkoillaan ja paljon.

Pikku Joe osaa nimetä kuvasta kahdeksasosanuotit "ti" ja "ti-ti". Seuraavaksi opettelemme neljäsosanuotin "taa".

Pikku Joe on kiinnostunut kuvaamisesta. Ei mikään ihme, kun sekä Pikku Joen isi että äiti harrastavat valokuvaamista.  Kun hän tekee jotain, hän pyytää "kuvaa kuvaa". Katsomme yhdessä ottamiani kuvia tai videonpätkiä. Pikku Joe haluaa kuvata myös itse. 

Tässä on Pikku Joen ottamia kuvia kamerallani. Olen auttanut sen verran, että olen tarkentanut oikeaan kohtaan. Pikku Joe on painanut nappia.

 



Kommentit

  1. Ihanaa taas kuulla pikkuisen juttuja👍❤️❤️❤️👍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit