Sairaalakassin sisältö - mitä mukaan synnytykseen?

Hyvää alkanutta vuotta 2021! Ehkä arvaatkin uuden vuoden toiveeni? 👶

Laskettuun aikaan (19.1.) on enää pari viikkoa aikaa eli vauva voi syntyä milloin vain. Suhtaudun tulevaan synnytykseen positiivisin mielin, mutta kieltämättä COVID-19 -tilanne tuo oman lisäjännityksensä. Eniten pelottaa, että puolisoni saisi vaikka ihan tavallisen flunssan eikä pääsisi mukaan synnytykseen. Siksi olemmekin päättäneet olla kotosalla karanteenin kaltaisissa olosuhteissa synnytykseen asti. Kotoa poistutaan vain ihan välttämättömiin menoihin esim. neuvolaan.

Olemme pakanneet puolisoni kanssa sairaalakassin valmiiksi siltä varalta, että lähtö sairaalaan tulee kiireellä. Sisältö on mietitty huolella, sillä Taysin koronavirusohjeiden mukaan tukihenkilö ei saa poistua synnytyshuoneesta kesken synnytyksen. Hän ei voi siis välissä käydä hakemassa ruokaa tai puuttuvia tavaroita niin kuin normaalitilanteessa. 

Olen yrittänyt miettiä kassin sisällön niin, että siellä ei olisi paljoa turhaa. Toisaalta olen varautunut siihen, että sairaalassa voi joutua viettämään pidemmänkin ajan, jolloin on tärkeää olla jotain ajanvietettäkin mukana. Kyselin blogini Instagram-tilillä @ihmeitailmassa ehdotuksia, mitä ottaa mukaan sairaalakassiin ja suuri osa näistä ehdotuksista on myös listassa mukana. 

Tässä meidän perheen checklist, mitä mukaan sairaalakassiin

Äidille

Henkilöllisyystodistus

Kopio neuvolakortista (Pirkanmaalla käytössä sähköinen, mutta varmuuden vuoksi)

Lompakko, avain, puhelin

Kuulokkeet (musiikkia ja äänikirjoja varten)

Laturi ( Instagram-kyselyssä suositeltiin ottamaan tarpeeksi pitkä latausjohto!)

Synnytystoivekirje (Minulla on toiveita synnytykseen, mutta toki tilanteen mukaan mennään) 

Vesipullo (Instagram-kyselyssä suositeltiin pillin kera. Sellaista minulla ei valitettavasti ole, mutta olisi varmasti ihan huippu!)

Lääkkeet (Mitä nyt päivittäin tarvitsee)

Hygieniatuotteet (Suosin tässä minimalismia. Pakattuna on shampoopala, Ceridal-öljy, lanoliinivoide, deodorantti, huulirasva, hammasharja ja -tahna )

Ajanviete (Mukana ristikkolehti ja kynä, jos on oikein tylsää)

Pompuloita (Instagram-kyselyssä suositeltiin ainakin, jos on pitkät hiukset. Itse saan vaan osittain hiukset pois naamalta, mutta parempi se kuin ei mitään)

Eväitä ja herkkuja (Mukana mm. smoothiepusseja, kuivattuja luumuja, linssisipsejä, pähkinöitä ja suklaata. Synnytyksen jälkeen aion avata tuoreen Kouvolan lakupussin, sitä on ollut raskausaikana ikävä!)

Kivunlievitys (Sairaalastakin saa tarvittavia välineitä, mutta otan mukaan ainakin vuokraamani TENS-laitteen. Sen käyttö kun olisi hyvä aloittaa jo kotona ennen kuin kivut ovat liian kovia.)

Sisätossut (Ainakin Taysissa suositellaan ottaamaan omat)

Villasukat ja sukkia (Käytän mieluummin omia kuin sairaalan)

Imetysliivit, liivinsuojat ja rinnanlämmittimet (Imetysliivit ovat joustavaa ja mukavaa mallia, liivinsuojat kestoa. Varmaan ilmankin rinnanlämmittimiä pärjää, mutta otan varuiksi merinovillaiset, jos paleltaa. Luulisi, että saman asian ajaa esim. lämmin huivi kiedottuna rinnoille.)

✔ Mukavat kotiutumis- ja imetysvaatteet (Kotiutumisvaatteiksi on pakattu äitiysleggingsit, tunika, neuletakki ja löysät mustat alushousut. Otan varuiksi mukaan myös pari imetyspaitaa, vaikka luultavasti käytän sairaalan vaatteita muuten. Kuulemma sairaalan verkkoalushousut ovat parhaat synnytyksen jälkeen!)

+ Instagram-kyselyssä suositeltiin unimaskia, jos nukkuu päiväsaikaan. Minulla ei sellaista ole, niin ei ole ainakaan vielä pakattuna. 

 

Vauvan kotiutumisvaatteet

Vauvalle 

✔ Kotiutumisvaatteet (50-56 body,  50-56 housut, sukat, villasukat, pipo, collegehaalari, tumput)

✔ Yöpuku (En todellakaan tiedä, tarvitseeko tätä, mutta onpahan pakattu.)

✔ Varavaatteet (Minkäänlaista kokoarvioita en ole vauvasta saanut, joten olen ottanut varmuuden vuoksi esim. sukkia paria eri kokoa. Pipoa/myssyä löytyy ohutta ja paksua versiota sään mukaan. Onneksi paljoa vaatetta ei tarvitse, sillä vauvaa pidetään sairaalassa mahdollisimman paljon ihokontaktissa.)

✔ Turvalonkero (Ensilelu, mustekala kuvassa)

✔ Harso x 2 (Näitä kuulemma tarvitsee aina ja kaikkialla)

✔ Untuvainen kaukalopussi (Jos on paljon pakkasta, niin eipähän tarvitse vauvan palella.)

✔ Turvakaukalo autoon


Isälle 

✔ Lompakko, avain, puhelin

Vaatteeita ja hygieniatuotteita (Niin että pärjää pari-kolme yötä sairaalassa)

Löysä napillinen paita (Siinä alla on hyvä pitää vauvaa ihokontaktissa)

✔ Sisätossut sairaalaan

Uima-asu (Se päällä tukihenkilölläkin on lupa tulla äidin kanssa ammeeseen)

✔ Huoneenlämmössä säilyvää evästä ja herkkua (Niin että pärjää koko synnytyksen ajan!)

✔ Maskeja (Tukihenkilöllä korona-aikaan maskisuositus sairaalassa)

✔ Hierontavälineitä (Isä saa tarvittaessa toimia hierojana)

✔ Viihdykettä (Ristikoita, kuulokkeet) 

✔  Kamera (Puhelimessakin on, mutta järkkärillä olisi kiva ottaa jokunen parempi kuva ensihetkistä vauvan kanssa)

Jospa tällä listalla pääsisi alkuun. Toivottavasti siitä on apua muille sairaalakassin kanssa pähkäileville koronasynnyttäjille (keksinpä kamalan termin 🙈).  Laita ihmeessä kommenttia, jos tulee mieleen jotain listaan lisättävää tai listasta poistettavaa. 

Kommentit

Suositut tekstit